Kannattaako koskarin hankinta?

Kaikki isäni ja omatkin kanootit.

Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja Julle » 08 Tammi 2014 01:36

Sain joululahjaksi Paul Masonin ja Marc Scriverin kirjan Thrill of the Paddle. Kirja on siis koskimelontaopas avokanooteille. Kanootti- ja varusteosuus on osin vähän vanhentunut, mutta koskitekniikat on monipuolisesti esitelty erilaisella kalustolla. Minuun puraisi erityisesti Marc Scriverin toteamus siitä, että playboatilla melominen hänen mielestään nopeutti reilusti myös oppimiskäyrää perinteisillä avokanooteilla. Playboatilla siis tarkoitettiin näitä lyhyempiä ja ketteriä, lähes pelkästään koskeen soveltuvia pelejä, koskareita.

Olen monesta paikasta lukenut, että playboat koskareiden tekniikka on ihan erilaista, ja olen ajatellut että minun pitäisi ensin opetella tekniikat hyvin kuntoon, ennenkuin on järkevää siirtyä erikoiskalustoon. Kertokaapa te, joilla niitä jo on, miten olette asian kokeneet? Onko yleinen melontatekniikka kohentunut, vai soveltuvatko erikoiskalustolla opitut tekniikat vain niihin? Missä vaiheessa koskarilla harjoittelu kannattaa mielestänne aloittaa?

Nimimerkillä "eihän se Pernoonkoski nyt niin kovin kaukana Helsingistä ole",

t. Julle
Julle
 
Viestit: 21
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:26
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja Weltsu » 10 Tammi 2014 11:13

No joo...
Varmaan vastauksia on yhtä monta kuin on vastaajaakin. Ketterällä kanootilla melomalla oppii hyvin ohjausliikkeet ja kanootin suunnassa pidon ja erilaiset ohjaukset. Ei mielestäni erikseen kannata ostaa jotain varta vasten koskeen suunniteltua kanoottia, ellei aio tosissaan vihkiytyä koskimelontaan.
Mikäli harkitset ensimmäisen kanoottisi ostoa, mieti tarkkaan millaisissa olosuhteissa enimmäkseen melot. En suosittele ainakaan ensimmäiseksi koskikanootin ostoa, sillä sen melominen yleiskäytössä on aika turhauttavaa.
Pääosin jokikäytössä hieman "kiikkutuolimaista" rokkeria pohjassa olevaa on ketterämpi meloa, mutta se häviää nopeudessa suoralinjaiselle pohjalle.
Koskikäyttöön tarkoitetut kanootit ovat muodoiltaan pyöreitä vähän joka suuntaan. Tämä tekee niistä herkkäliikkeisiä.
Kaikki melontavälineet on suuniteltu jotain ominaisuutta korostaen. Parasta ja kaikkeen sopivaa ei ole eikä tulla keksimään. Retkikäyttöön sopivalla kanootilla kannattaa myös puljata virrassa taikka koskessa aina kun siihen on turvallisesti mahdollisuus. Kunnolla kallistamalla ja polviasennossa kanootti kuin kanootti kääntyy ketterämmin, kuin istualtaan ja tönkkönä melottaessa.
Koskimelonnassa on erittäin tärkeää osata lukea virtaa ja käyttää veden voimaa hyödyksi. Ellei tätä taitoa ole, ei koskeen kannata yksin mennä. Uida voi tasaisellakin ja se on turvallisempaa.
Virtavesissä ja koskessa melominen on todella mielenkiintoista ja sitä kannattaa harjoitella. Reitinvalinnan mukaan voi retkille sattua koskipaikkoja. Kun tietää omat taitonsa, osaa päättää kannattaako laskea, vai kantaako kosken ohi.
Turvallista ja antoisaa melontavuotta 2014 tv. Weltsu
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja Julle » 10 Tammi 2014 18:16

Moi Weltsu,

kiitos kommenteista. Unohdin avata omaa taustaani, mutta lyhyesti kerrottuna olen käynyt puljaamassa silloin tällöin avokanoottiyhdistyksen koskipuljauksissa nimenomaan retkikalustolla. Jotakin tuntumaa siis on, mutta harrastukseen kuuluu vielä säännöllisen epäsäännöllisesti koskiuinti :D Pienissä virroissa ja selkeissä koskipaikoissa pärjään jo kohtuullisesti, kaatumiset tulevat lähinnä uusia asioita opetellessa tai omia rajoja hakiessa. Olen tykännyt.

Jotenkin on vain alkanut tuntua siltä että haluaisin kanoottiini remmit, niin että pääsisin kokeilemaan ohjailua paremmin painon siirroilla ja niin edelleen. Eskimon treenaaminenkin kiinnostaa, surffaus, jne. Tuon lahjakirjan osto oli kyllä vaimolta vikatikki, koskikuume on tainnut iskeä 8-) Minulla on nyt soolona Wenonah Argosy, ja kai siihenkin voisi ne remmit laittaa, mutta sitten aloin tosiaan harkita tuota koskarin hankintaa. Nyt mietin vielä onko hetki sopiva, ja kuinka vaativalla koskarilla aloitus kannattaa. Makuasia kai sekin on, ja riippuu taas omista tavoitteista. Pohdintaa, pohdintaa...

t. Julle
Julle
 
Viestit: 21
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:26
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja Weltsu » 11 Tammi 2014 14:29

Kysäise Erästelyn Artolta missä luuraa tosi hyvä koskikanootti? Siinä on satula ja reisiremmit. Kokeile vaikka Jongun Hujauksen yhteydessä. Jos ei koskimelonta ole tuttua, kokeile vasta lopetuspaikalla. Torsti Kinnunen on myös tosi hyvä hemmo ja osaltaan hallitsee tätä oikeaa koskikanoottia. Artolla ja Torstilla on Jaakko Mäkikylän varusteslema pullukka. Itse en siihen mene vaikka tarjotaan... Polvet eivät taivu ja jää vain haikea mieli.
Retkikanootilla kun oikein kallistelee polviltaan, saa uskomattomia ominaisuuksia omasta välineestään.
Nähdään vesillä. Ainakin Iijokisoutu on kaikkien pakollinen tapahtuma! Samoin meidän Water Route täällä Kuopion kuppeella. Viimeistään siellä opetan kaikille avokanoottimelonnan ihanuuksia. Weltsu
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja ripa » 15 Tammi 2014 18:23

Mainion kirjan olet saanut Julle. Olen itsekin lukenut/selannut sen moneen kertaan. Opeteltavaa riittää pitkäksi aikaa.
Tuohon koskikanootin hankkimiseen on tietty vaikea toista neuvoa. Omista tarpeista ja haluista tarve on lähdettävä. Perinteiset koskikanootit (joihin luen sellaiset 12-14 jalkaiset, oma paatti myös) ovat kohtuullisen tukevia ja anteeksiantavia koskessa. Nämä uusimmat agressiiviset pikku paatit, joita syystapaamisessa oli pari paikalla, ovat sitten hyvin herkkiä. Uinteja ainakin alussa tulee paljon, mutta sehän oli yksi osa harrastustasi ;) . Kannattaa varmasti kokeilla noita erilaisia paatteja vaikka altaalla. Siellä piäkaapunkissa niitähän on useita erilaisia ainakin Eskimoiden ja HeMen jäsenillä. Multa löytyy Mikkelistä Wenonah Recon.

En nyt osaa omalta kohdalta sanoa, onko tasaisen veden melontatekniikka parantunut koskikanootilla meloessa, mutta kyllähän noita ohjausliikkeitä yms. koskimelonnassa paljon tulee. Usein kyllä koskessa huomaa (sekä kajakki että kanoottipuolella) jos melojalla ei ole hyvä eteenpäin melomisen tekniikka. Tällöin ei surfiin pääseminen ja muutkaan onnistu niin helposti. Tekniikan opettelu on helpompaa tasaisella.

Itsekin aluksi duunasin remmejä noihin retkikanootteihin, mutta ei ne tuntuneet kuitenkaan hyviltä. Kunnon satulassa pysyy niin paljon paremmin. Surffaus ja monet muutkin onnistuu kyllä tuolla Argosyllä, toki koskareissa ei tule vesi sisään niin helposti yms (= helpompaa).
Ripa, OCmeloja
Kuva
ripa
 
Viestit: 149
Liittynyt: 22 Helmi 2010 17:10
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja Julle » 16 Tammi 2014 22:54

Kiitos Ripa.

Sen verran on kyllä alkanut tehdä mieli treenata koskitekniikoita eskimoineen, että täytyy varmaan jokin oikea koskikanootti hankkia. Kaduttaa jos en kokeile.

Rahat kuitenkin puuttuu, ja se hillitsi nyt sen verran että hankinta jää odottamaan raivokkaan säästämisen tuloksia (tai käytetyn koskarin löytymistä, mutta lottovoitto on varmaan todennäköisempi). Ensi kesänä siis vielä treenaan surffausta Argosyllä, eskimot ja muut saa jäädä odottamaan oikeaa kalustoa. Joka tapauksessa, tulen mieluusti kyselemään koeajoa Reconilla, kunhan satutaan jossakin samaan koskeen, siis varmaan jossakin yhdistyksen tapahtumassa.

Kanootin mallin kanssa olen vielä aika sekaisin. Parhaalta tuntuisi sellainen kompromissi jossa yhdistyisivät tuon perinteisen koskikanootin anteeksiantavuus ja uuden agressiivisemman herkkyys. Kysyin asiaa suoraan Esquifilta Kanadasta, ja sieltä suositeltiin lähinnä Ravenia, Detonatoria tai Zephyriä. Zephyrin materiaalia ei suomessa taida pystyä korjaamaan lainkaan, ja Raven joka on noista tukevin on myös melkoisen leveä ja Esquifkin kommentoi sitä vähän isoksi minulle. Olen siksi nyt eniten kallellaan tuon Detonatorin suuntaan. Mutta katsotaan uudestaan jos pääsen kesällä kokeilemaan sinun Reconiasi ja lisäksi toivottavasti muitakin paatteja, miltä ne tuntuvat. Aikaahan tässä nyt on eikä tarvi kiirehtiä.

Ei kun takaisin kirjan kimppuun ja odottelemaan jäiden lähtöä...
Julle
 
Viestit: 21
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:26
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja ripa » 17 Tammi 2014 13:26

Julle
Jos kiinnostaa vuokrata RECON kesäkuuksi, niin voimme varmaa päästä sopimukseen kuluista/ehdoista. Itse ole rapakon takana ja kanootti on käyttämättömänä.
Tai jos haluat ostaa pienen koskarin jo täksi kesäksi, niin pikkurahalla luovun MRC Me:stä modifioidusta kanootista. Siitä ei tullut ihan sellaista kun piti. Voi olla sullekin liian kaatuileva, mutta aina kannattaa kokeilla.
Muuten, Argosillä eskimo pyörähtää luultavasti helpommin kuin jollain isolla koskarilla. Että siitä vain harjoittelemaan.
Ripa, OCmeloja
Kuva
ripa
 
Viestit: 149
Liittynyt: 22 Helmi 2010 17:10
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Kannattaako koskarin hankinta?

ViestiKirjoittaja Julle » 19 Tammi 2014 14:31

No tämähän alkaa kuulostaa tosi kiinnostavalta :) Ilman muuta ME kiinnostaa, Recon myös mutta vuokraus osuu ehkä minullakin vähän hankalaan aikaan, mulla on alkukesällä pihaprojekti menossa. Voidaan katsoa vähän lähempänä kun näen miten työt etenee. Laitan sulle yv:n niin jatketaan keskustelua ja kaupantekoa siellä, ehkä niillä ei kannata koko palstaa vaivata.

t. Julle
Julle
 
Viestit: 21
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:26
Paikkakunta: Helsinki


Paluu KanootitPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron