Suorassa melassa pieni lisäpituus ei haittaa niin paljon kuin sama pituus kulmamelassa. Silti 50 tai jopa 48 voisi olla sulle parempi pituus.
Bellin taulukoissa näkyy, että kulmameloja löytyy 48 tuumasta lähtien. Kulmameloissa ja tuplamutkissa alakäden paikka on oleellisempi ja silloin melan pitäisi olla melojan mittojen mukainen. Melottavan kanootin istuimen korkeus vaikuttaa sekin.
PItkä mela nousee hyvin vedestä jos vedon lopussa pudottaa yläkäden alas niin, että mela on vaakasuorassa. Jos tässä vielä kääntää melan lavan palautuksen ajaksi vaakasuoraan, niin [a] vähentää lavan tuulipintaa [b] ei tule nostaneeksi melaa turhaan ylemmäs kuin on välttämätöntä.
Vähän kertolaskua: kymmenellä kilometrillä tulee nostettua mela vedestä noin 4000 kertaa.
Jos nostaa melaa joka vedolla 10 senttiä turhan ylös, tulee nostaneeksi melaa turhaan 400 metrin korkeuteen.
Jos mela on kevyt, 250 grammainen, tulee kymmenellä kilometrillä nostettua tuhat kiloa! On vähän eri asia nostaako pikkuauton 10 tai 20 sentin korkeuteen.

Varren pituus ei ole koko totuus. Lavan pinta-alalla on silläkin merkitystä.
Matkaa meloessa pieni lapa vähän pidemmässä varressa antaa mahdollisuuden vaihdella tekniikkaa.
Ja vielä melan lavan koosta: kymmenellä kilometrillä jokainen neliösentti melan lavassa vastaa 0,4 neliömetriä pintaa, jolla vettä tuupataan.
(1 cm2 x 4000 = 4000 cm2 = 40 dm2 = 0,4 neliömetriä.) Samalla energialla isoa lapaa ei voi liikuttaa yhtä nopealla tahdilla kuin pienempää lapaa.
Tahti taas on suoraan suhteessa nopeuteen.
Voiko epäromanttisemmin analysoida melontaa?
Minulla sileän veden suorat melat ja itseasiassa kulmamelatkin ovat tuuman verran pidempiä kuin tuplamutka. Varsinkin kaksikkoa meloessa perämies joutuu kurottelemaan ja vaihtelemaan alakäden otetta ohjailussa. Melan pituus tai lyhyys on suhteessa käytettyyn tahtiin. Pitkällä melalla kova tahti ei oikein onnistu. Normaalissa matkamelonnassa ehkä oleellisempaa on, että lapa puree hyvin veteen ja mela on kevyt. Tietysti pituuden on hyvä olla edes sinnepäin. Oleellista on, että pitää huolta, ettei alakäden paikka nouse pikkuhiljaa ylemmäs. Mitä lähempänä kädet ovat toisiaan, sitä huonommin on vipuvoimaa käytössä. Ainakin mulla alakädellä on tapana vaeltaa ylemmäs ja vedon teho heikkenee.
Hämärä muistiluva on, että Welholla on yksi Kialoa Pono.
