Uusi Kuluttajaturvallisuuslaki astui voimaan

Melontaan liittyviä uutisia ja linkkejä

Uusi Kuluttajaturvallisuuslaki astui voimaan

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 27 Tammi 2012 15:23

Kun tämän lain edeltäjä astui voimaan, nousi melontaseuroissa kohtalainen polemiikki siitä, mitä enää uskaltaa seuran puitteissa tehdä. Ettei meillä kävisi samoin, lukasin nopeasti lain ja siteeraan sieltä palasen kolmatta pykälää:

3 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:
---- tästä välistä poistin osan määrityksistä ----

Tavaran luovuttajalla ja palvelun tarjoajalla ei kuitenkaan tarkoiteta luonnollista henkilöä, joka luovuttaa tavaran tai tarjoaa palvelua siltä osin kuin tavara luovutetaan tai palvelua tarjotaan muussa kuin elinkeinotoiminnassa.

Palvelun tarjoajalla ei tarkoiteta myöskään yhdistystä tai muuta yhteisöä siltä osin kuin se tarjoaa palveluja jäsenilleen muussa kuin elinkeinotoiminnassa.

Tietysti meidän pitää toimia huolellisesti ja isompiin yhdistyksen tapahtumiin on hyvä tehdä riskianalyysi ja turvasuunnitelma ja kertoa se osallistujille.

Vasta kun aletaan järjestää niin isoa tapahtumaa, että aletaan tarvita viranomaislupia, niin silloin muuttuu byrokratiakin raskaammaksi. Esim. Erämelontasgaboihin piti tehdä kohtalaisen laajoja kirjallisia töitä oman toiminnan avuksi ja viranomaisille tiedoksi.

Luonnon kanssa leikittäessä ei voida koskaan saavuttaa teollisuustason mukaista turvaltasoa. Luonnossa osa viehätystä on juuri riskit. Joku saa vielä lisäkiksejä siitä, ettei noudata sääntöjä. Jos ja kun jotain menee pieleen, on sekin osa tätä harrastusta.

Aina, kun tehdään jotain ja jotain menee rikki tai tulee kolhuja, voi joku joutua sitä vastuuseen. Kolhun saanut voi haastaa retken vetäjän, seuran tai viranomaisen käräjille ja vaatia hyvitystä. Jos on toimittu huolellisesti ja parhaiden kykyjen mukaan, niin tuollaisen kärhämän menestyminen lakituvassa on aika heikko.

Ja - tämä siis meille harrastajille. Kaupallisilta toimijoilta vaaditaan tietty enemmän.

Koko laki löytyy täältä
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2 ... 920?search[type]=pika&search[pika]=ohjelmapalvelu
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Uusi Kuluttajaturvallisuuslaki astui voimaan

ViestiKirjoittaja Weltsu » 30 Tammi 2012 17:22

Näin on asian laidat!
Turvallisuuden edistämiseksi nämä lait on tehty, ei toiminnan suoranaiseksi vaikeuttajaksi. Toimitaan lakien ja asetusten mukaan, kuten on aiemminkin tehty. 10.2.-11.2.2012 olen Vierumäellä tilaisuudessa, jossa kuluttajaviranomainen luennoi kyseisestä laista ja samalla kysyn, jos tuntuu liippaavan meidän toimintaa. Kun toimimme yhdistyksenä ja järjestämme/osallistumme "harrastus"toimintaan, ei juuri laittomuuksiin syyllistytä. Jopa kursseista voidaan periä maksu, jos se ei ole juuri tuota elinkeinon harjoittamista, vaan varat suunnataan toiminnan pyörittämiseen.
Jälleen on tulossa hieno avokanoottikausi! Aurinko paistaa jo päivisin, vaikka pakkanen paukkaa.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Uusi Kuluttajaturvallisuuslaki astui voimaan

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 30 Tammi 2012 20:19

Weltsu kirjoitti:Näin on asian laidat!
Jopa kursseista voidaan periä maksu, jos se ei ole juuri tuota elinkeinon harjoittamista, vaan varat suunnataan toiminnan pyörittämiseen.
Jälleen on tulossa hieno avokanoottikausi! Aurinko paistaa jo päivisin, vaikka pakkanen paukkaa.


Tämä rahapolitiikka kannatta kysyä, koska edellisellä kerralla, kun näitä asioita veivattiin, oli moni melontaseura sitä mieltä, että maksullinen alkeiskurssi kuuluu lain piiriin vaikka tosiasiassa sekin katsotaan yhdistystoiminnaksi eikä elinkeinon harjoittamiseksi.

Toinen juttu on tietysti se, että jos kurssitamme ja joku teloo itsensä, niin hän voi vapaasti haastaa meidät käräjille koski tuo laki meitä tai ei. Silloin tietysti on hyvä, jos käräjillä voi näyttää omaa osaamista tukevia kurssitodistuksia ja järjestettyyn koulutukseen/tilaisuuteen liittyvän turvasuunnitelman.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Uusi Kuluttajaturvallisuuslaki astui voimaan

ViestiKirjoittaja Weltsu » 30 Tammi 2012 22:31

Jees!
Kysyn ja selvitetään asia. Tuo maksullisuus ei vaikuta asiaan seuratoiminnassa eikä muuallakaan. Seuran jäsenille tarjottavat palvelut ovat seuratoimintaa. Jos mukana on seuraan (yhdistykseen kuulumattomia), silloin on noudatettava tietääkseni kutulain henkeä. Turvallisuus suunnitelma ja ohjeistus on tehtävä sekä kerrottava nämä osallistujille. Toiminnan laajuuden mukaan sitten järki käteen ja riittävän yksinkertainen suunnitelma, jota on mahdollisuus noudattaa. Toiminnan laajuuden mukaan sitten yhteys viranomaistahoon ja tiedottaminen.
Yrityksillä on oltava sitten laajemmat turvallisuusasiakirjat ja työntekijät on perehdytettävä niihin. Seuratasolla eivät nämä jutut ole nimistään huolimatta vaikeita. Retki- ja turvallisuusläpyskän pohjan voi tallentaa Kanoottiliiton sivuilta materiaalisalkusta. Sitä sitten tekstinkäsittelyllä ja pienellä suunnittelulla täyttämällä saa hyvän ja toimivan suunnitelman. Riskianalyysiin on myös valmis pohja. Kyllä meidän on hyvä sopivassa saumassa käydä läpi näitä asioita yhdistyksen toimijoiden kesken. Hallitukselle tietoa, kun tehdään/suunnitellaan jotain tapahtumaa taikka kurssia. Tämä jo osaltaan osoittaa yhdistyksemme valveutuneisuuden. Emme lähde soitellen sotaan ja turvallisuus on aina tärkeä asia.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17


Paluu Uutiskirjeet & linkitPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron