Retki - Lofootit 2009

Pääosin vanhalta Yahoogroups-palstalta tallennettuja helmiä.

Retki - Lofootit 2009

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 24 Maalis 2010 21:35

*********************
Saltstraumenin kautta tuli ajeltua tässä pariinkin otteeseen. Vesi virtasi eri kerroilla eri suuntiin. Kyllähän se vaikuttavan näköistä oli, ikäänkuin erittäin vuolasvirtainen leveä joki. En sitten tiedä, missä vuoroveden vaiheessa oltiin menossa, mutta joltisiakin pyörteitä siellä pyöri kummallakin kerralla. Ei sentään mitään nieluja.

Lofooteilla oltiin heinäkuun lopulla ilman kanoottia. On sekin ihan palkitsevaa. Västvågöylla ja Moskenesöylla tuli vähän patikoitua, eikä siellä ollut saniaisia. Mutta 500 metriin täytyy vähintään kiivetä, että alkaa nähdä eri suuntiin. Pari ensimmäistä sataa metriä tahtoo olla aika jyrkkää, mutta sitten pääsee loivempiin maisemiin, joissa on suurenmoisia näkymiä. Hienoa kerta kaikkiaan. Ja siitä voi jatkaa tindoille, jotka ulottuvat 700-1000 metriin. Patikkareittejä on aika paljon, niistä on kirjakin "På tur på Lofoten". Kirjassa on paljon kuvia, ja monet reitit on esitetty havainnollisesti lentokuviin piirrettyinä. Myös talviretkeily saa palstatilaa. Neuvotaan muun muassa, että muovikajakkia voi käyttää ahkiona.

Tuli myös katseltua sikäläisiä vesiä avokanoottimelojan silmällä. Kunnioitus nousi mieleen katsellessa, missä Moskenesin kiertäjät olivat kajakeillaan seikkailleet. Vaikka kelit olivat hyvät, niin ei silti yhtään tehnyt mieli sinne. Nappstraumenilla kävi reipas lounaistuuli, joka taisi vähän sekoittua virtauksiin, koska kovin ryppyiseltä vaikutti.

Avokanootille sopivaa vesistöä löytyy Jannen seikkailemien lisäksi mm. Västvågöyn etelärannikolta. Siellä on runsaasti saaria ja suojaisia poukamia.

Heinäkuun lopulla ei ollut vaivaa polttiaisista.

Martti

*******************
Korjaus: kirjan nimi on " På tur i Lofoten" ei "på Lofoten". Norjankielinen, mutta ruotsin pohjalta jotakuinkin ymmärrettävä. Julkaisija Lofoten Turlag, www.lofoten-turlag.no
Martti

*****************
Kiitos Martti kertomuksesta, joka täydentää omia kokemuksiani.

On mielessä käydä tuolla toiste muttei ensi vuonna. Jos joku ensi
vuonna menee, tässä oma arvio miten noin viikon reissu parhaiten
ajoitetaan, jotta vuorovesi on pieni: 3.-9.6.2010, 17.-23.6.2010,
1.-7.7.2010, 16.-22.7.2010.

-Janne
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Paluu Vanhoja juttujaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron