Retki - Tornionjoki ACR 2009

Pääosin vanhalta Yahoogroups-palstalta tallennettuja helmiä.

Retki - Tornionjoki ACR 2009

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 24 Maalis 2010 21:37

> Tasan kymmenen vuotta sitten alkuperäinen ACR veti viimeisiä henkäyksiään. Silloin se taidettiin järjestää toiseksi viimeisen kerran, ja tynkänä Muoniosta alkaen. HKK:sta lähti porukka, joka sai houkutelluksi mukaan. Sojourn oli uusi. Olin katsellut telkkarista ohjelmia aikaisemmista lähdöistä, taltioinutkin VHS:lle. Niissä pätkissä näkyi, kuinka Könkämäenon koskissa väki ui työkseen. Kun tämä väli jäi pois uskalsin lähteä. Uida ei tehnyt mieli, eikä sitten tarvinnutkaan. Eikä kantaa, paitsi Kukkolassa ensimmäiset 500 m.
>
> Myöhempien uimareissujen perusteella olen päätellyt, että ison joen koskissa pärjää paremmin kuin pienissä kapeissa, joissa ei ole vaihtoehtoja ajolinjojen suhteen. Olisi kiva tietää, Harri, kuinka eri kosket sinulta sujuivat. Vettä tuli syliin, kuten kerrot. Minun piti pysähtyä tyhjentämään suunnilleen kilometrin välein, siis esim. 3 km pitkässä Vuentokoskessa kaksi kertaa matkalla ja kolmas kosken alla.

Isossa aallokossa avokanootissa pitää olla tiivis aukkopeite tai riittävät kellukkeet. Itselläni Rendezvoussa oli käytännössä niin suuret ilmasäkit kun siihen oli mahdollista asentaa, silti Matkakosken lopussa yksi ainut päälle kaatunut kookas aalto riitti täyttämään siihen asti lähes tyhjänä pysyneen kanootin. Kukkolankoskessa näitä isoja aaltoja oli useita, ja siksi pahimman paikan ohittamisen jälkeen oli hyvä päästä rantaan tyhjentämään kanootti. Suuri vesimäärä tekee kanootista raskaan ohjailtavan, lisäksi hölskymään päästyään irtovesi helposti kaataa kanootin. Tätä estämään kiinnitin itse kanootin pohjan D-renkaisiin varustekassin, joka auttoikin hölskymisvaivaan. Vaarana tällaisessa virityksessä on, että jalkojaan penkin alla pitävä meloja jää kiinni kanootin kaatuessa.

Pitää muistaa, että nyt "jokiretkellämme" ei ollut mukana ulkopuolisia pelastajia, vaan käytännössä Petri Sutinen hoiti pelastusmelojan tehtäviä ja näytti turvallisen reitin laskemalla ensimmäisenä. Esimerkiksi Matkakoskella emme menneet keskeltä isojen stoppareiden kautta, vaan haimme oikeasta reunasta Ruotsin puolta seuraten turvallisimman laskulinjan. Ilman asiantuntevaa opastusta oikeiden ajolinjojen hakeminen on varmasti hankalaa ja väärän linjan valinut meloja todennäköisesti vähintäänkin kaatuu ja joutuu uimasille. Huonolla tuurilla ja väärällä reitinvalinnalla seuraukset voivat olla vakaviakin, jopa kohtalokkaita.

Terveisin,

Harri H

**********************
Minullakin oli silloin Sojournissa täydet pussit plus yksi tynnyri poikittain edessä. Istuin oli ihan taka-asennossa ja mies matalana polvien päällä sen edessä. Jalat kokonaan poissa penkin alta. Meillä oli käytössä 1/50 jokikartat, joissa oli nuotit suurimpiin koskiin. Vieläkö niitä karttoja lienee olemassa? Koskiluokitus niissä oli vanha kansallinen. Ajo-ohjeet tuli myös järjestäjiltä.

Kyllä mekin Matkakoski Ruotsin puolta laskettiin. Siinä kajakkejakin tyhjenneltiin heti ensimmäisen kynnyksen jälkeen.

Tulitko Kukkolankoskesta Suomen vai Ruotsin puolta? Niukkasen Timo aikoinaan kiersi Suomen puolen alkupään isot aallot jotain rosvoränniä pitkin. Minusta Ruotsin puolella oli helpomman näköistä, mutta lippopato pahassa paikassa mökkikylän kohdalla. Niinpä aloitinkin vasta sen alta, enkä viitsinyt edes tyhjentää kosken alla. Olisi kyllä pitänyt, sillä koko loppumatkan vesi loiskui ikävästi polvissa. Mutta kun oli olevinaan kiire.

Martti
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Paluu Vanhoja juttujaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron