Kelloa vastaan - Sipoon saaristomelonta 2009

Pääosin vanhalta Yahoogroups-palstalta tallennettuja helmiä.

Kelloa vastaan - Sipoon saaristomelonta 2009

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 24 Maalis 2010 21:28

Sipoon Saaristomelonta tapahtui sunnuntaina 31.8. Olimme Harrin kanssa 20 km:n lenkillä tällä kertaa Typhoonilla. Meille ne osuvat aina haasteelliset kelit, niinkuin nytkin osittain. Lounaistuuli iski vastaan Norkullalandetin kärjen jälkeen 9 km:n kohdalla. Siihen asti oli päästy 9,1 km/h keskinopeudella, mutta seuraavat 4 km puskettiin jotain 7 km/h. Sen jälkeen oli sivumyötäistä, mutta vauhti ei enää palannut entiselleen edes loppusuoralla. Lieneekö puhti huvennut vastatuulilegillä? Aikaa meni tuohon kierrokseen 2.26, kun kaksi meitä kovempaa meloi kajakeillaan 2.08. Sentään pari ekaa kilometriä mentiin näitten kanssa tasatahtia, mutta sitten alkoivat hivuttautua karkuun kelin tullessa ryppyisemmäksi ja katosivat lopullisesti vastatuulessa.

Typhoon on varmasti Sundowneria jonkin verran hitaampi. Lisäksi siinä on paljon tuulipintaa. Mutta aallokko-ominaisuuksiltaan se hakkaa kyllä niin Sundownerin kuin Minnesota kakkosenkin. Ainakin perämiehen näkökulmasta se käyttäytyy joka tilanteessa levollisesti. Keulassa saatetaan joskus säikähtää satunnaista kallistumista, mutta takana kaikki on kyllä hanskassa.

Reittiopastus oli kahden saattoveneen varassa. Ensimmäinen meni johtoporukan edellä ja toinen kai viimeisiä saatellen. Osanottajia oli sen verran vähän, että välien kasvaessa näköyhteys muodostui epämääräiseksi. Vaikka valkoinen lippu oli megakokoinen, sen saattoi kaukaa sekoittaa johonkin veneeseen tai muuhun valkoiseen. Niinpä meillekin meinasi tulla oikaisu väärän salmen kautta. Vilkaisu gepsin karttaan sentään selvitti tilanteen, ja kurssia korjattiin. Ei siitä tullut kuin 100 m ylimääräistä.

Vielä riittää harjoittelemista kovan kelin trimmauksessa erityisesti sivumyötäisessä. Harri kyllä tarjosi vesisäkkejä, mutta niitä ei käytetty. Vastatuuliosuudella lievä takatrimmi tuntui sopivalta, keula nousi aallolle kevyesti mutta pysyi silti hyvin suunnassa.

Kun kanoottia lastattiin auton katolle kotimatkaa varten, piti toisen pidellä sitä paikallaan toisen sitoessa, muuten olisi tuuli paiskannut 30-kiloisen paatin asfaltille.

Martti
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Paluu Vanhoja juttujaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron