Soolona Vätsärissä

Soolona Vätsärissä

ViestiKirjoittaja Milko » 02 Elo 2014 20:13

Terve!

Tämän kesän pitkä melontavaellus Norjaan peruuntui yllättäen muutama päivä ennen Starttia. Asiaa enempää miettimättä päätin lähteä elämäni ekalle soolovaellukselle. Sen verran oli järkeä että vaihdoin Norjan kosket Vätsärin järviin.

Ehkä olisi kannattanut kokeilla soolomelontaa edes kerran ennen retkeä. Tässä huomioita joista saattaa olla iloa niille jotka suunnittelevat vastaavaa reissua.

- ajoin 1000 km autolla ennen kuin tuli mieleen testata mahtuvatko kamat pikkuiseen Argosyyn, ihme, kyllä mahtuivat.

- olisi ehkä viisasta huomata jo ennen ekaa kantotaivalta ettei kanootissa ole kantolänkeä. Onneksi keksin hyvän tavan kantaa ilman länkeä.

- tällä palstalla on ollut juttua hätälähettimistä. Seuraavalla reissulla mulla on semmoinen. Antaa itselle turvaa ja läheisille vähemmän huolta.

- iso kaksikko ja kaksi vahvaa miestä = tavaraa voi olla mukana loputtomasti. Yksin ei ihan oikeasti kannata kantaa 4 h tunnelitelttaa, pussillista kirjoja unisaduksi tai 300 kpl uistimia.

- kiikkerä soolo ei ole kalastusalus. Onneksi kelit oli semmoiset ettei liiaksi asti tarvinnut kalasoppaa kauhoa. Tuulinen järvenselkä, 4 kg hauki ja tuuli painaa kohti karikkoa. Kyllä rannalta heittely on viisautta.

- we-no-nahin Argosy on tiloiltaan ihan riittävä mutta liian ketterä noihin maisemiin. Rockerista on vaan haittaa. Suora köli ja tuuma pari leveyttä niin homma muuttuisi toiseksi. Koemelonta monen vuoden takaa Tomin Wildernesiltä antaa muistikuvan tuon oloisesta aluksesta.

- vedet on Lapissa kylmiä. Onneksi myös säät oli hyytäviä joten mulla oli kuivapuku aina päällä. Antaa kovasti turvaa. Pari viimeistä päivää oli niin kuumia että oli pakko meloa ilman pukua.

- tein kaikki hommat rauhassa ja harkiten. En kulkenut väsyneenä tai nälkäisenä. Pienentää riskiä kovin.

- se miten lastaat soolon vaikuttaa tosi paljon kanootin ominaisuuksiin. Aluksi vehje oli ihan hirveä melottava. Asia korjaantui hiljalleen luonnollisella tavalla, söin kanootin balanssiin.

- otin ruokaa mukaan paljon. Ajatuksena oli että jos tulee ongelmia niin ainakaan nälkää ei tarvi kärsiä. Joku roti tässäkin, minä olisin voinut telttailla vaikka jouluun saakka.

- Vätsärin louhikoissa ei ole huono ajatus vaihtaa vaelluskengät jalkaan kantotapaleilla. Hiukan eri tuntuma kuin neopreenitossuissa.

- Ehdoton edellytys tämmöiselle reissulle on että retkeilytaidot, varusteet ja suunnistaminen on taatusti hanskassa. Myös soolomelontaa kannattaa harjoitella. Itse olen ehkä läpytellyt sooloa ennen retkeä ehkä 20 km, eikä ikinä retkilastissa.

- mutta hei, aivan upea retki. Vätsärin lisäksi tein 10 päivän retken pääni sisään. Siellä yksinäisyydessä tuli kerrankin ajateltua asioita rauhassa ja kunnolla.

T: soolomilko
Milko
 
Viestit: 83
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:47

Re: Soolona Vätsärissä

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 04 Elo 2014 11:43

Kiitos raportista Milko!

Minkä reitin Vätsärissä teit ja mitä reittejä olet aiemmin tehnyt? Asia toki kiinnostaa, kun itse vasta tein Henrik Palmenin kanssa ensimmäisen Vätsäri-reissun (josta jo kerroin toisessa säikeessä sekä blogissani eli tässä linkissä).

Kartalle ei tarvitse reittiä piirtää, järvien/jokien nimet riittävät. Meidän reissun reitti siis: Nitsijärvi - Inarijärvi - Surnuvuono - Surnujoki - Surnujärvi - Äälisjärvi - Iso Rovijärvi - Uutuanjoki - Jäämeri.

-Janne
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Soolona Vätsärissä

ViestiKirjoittaja Milko » 06 Elo 2014 12:00

Moi!

Ekalle reissulle lähdettiin Nitsiltä ja mentiin Kyynelvuonen kautta Kyyneljärvelle. Sitten retkeilyä ja kalastusta Kyyneljärven Itäpuolen pikkujärvillä.

Tokalle lähdettiin Sevetistä Semekurtan erotusaidalta. Seurattiin vanhaa melontareittiä joka nykyisin on jo poistettu kartoista. Tultiin Suolisjärven kautta Kyyneljärvelle. Nyt keskityttiin Kyyneljärven pohjoispuolen pikkujärviin.

Tänä kesänä alkumatka Semekurtasta sama mutta Kantapääjärveltä lähdin koilliseen jossa on jono pitkiä/kapeita järviä mukavilla kantotaipaleilla. Näillä järvillä sitten kalastusretkeilyä. Takaisin sitten Pikku-Tuulijärven eteläpään hiekkarannan kautta.

Pikantti yksityiskohta Vätsärissä on se että kivisyyden takia hyvät leiripaikat ovat vähissä. Jos löytää hyvän hiekkakankaan niin melkein 100 % varmuudella löytyy myös vanhoja peurakuoppia.

-Milko-
Milko
 
Viestit: 83
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:47

Re: Soolona Vätsärissä

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 06 Elo 2014 13:35

Seurasin reittisi/reittinne kartasta (kaikki kolme). Kiitos.

Näyttää siltä, että mun ja Henkan Vätsäri-reitti ei missään ristennyt sun tekemiin reitteihin. Lähimmilläänkin reittipisteiden välimatka on ollut noin 6 km (me Isolla Rovijärvellä, sinä Pikku Tuulijärvellä). Niin suuri Vätsäri on!

Tulee mieleen myös, ehkäpä idempänä Vätsärissä maastot eivät ole niin kivisiä, koska kyllä sieltä leiripaikkoja löysi!

Nyt on mielessä, että lähtisi joskus (sun reittien tyyliin) Sevettijärveltä ja jatkaisi (monien järvien kautta) Rajapään autiotuvalle ja sieltä Sandneselvaa pitkin Norjaan Kirkkoniemeen. Aika raskas tuosta reissusta tietysti tulisi, paljon kantamista. 7-9 päivää on varattava. Kuva alla.

Kuva

Hauska knoppitieto on, että tuolla retkellä tulisi käväistyksi 4 eri vesistössä (Näätämöjoki - Uutuanjoki - Paatsjoki - Sandneselva), siis vesistönylityksiä olisi 3 samoin kuin ehkä kamojen desinfiointejakin, jos nimittäin haluaa pelata varman päälle ja olla levittämättä loisia vesistöstä toiseen (3 desinfiointia = Sevettijärvellä, Tuulijärvellä ja Rajapään pikkujärvillä, mutta Lujapuolijärvellä ei tarvitse, koska se on Inarijärven/Paatsjoen latvaa ja voi olla jo muutenkin saastunut).
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo


Paluu Melottuja järviretkiäPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron