Jussarö päiväretki

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Jussarö päiväretki

ViestiKirjoittaja Martti P. » 22 Kesä 2010 16:35

On paljon merikohteita, jotka ovat kajakkimelojalle jokapäiväistä kauraa, mutta joihin päästäkseen avokanoottilainen saa odotella sopivaa aikaikkunaa. Semmoinen ikkuna avautui eilen (ma 21.6.10), ja pääsimme toteuttamaan päiväretken Jussarön saarelle.

Jussarö itse asiassa ei ole kovin kaukana merellä, Baggön venesatamasta Tammisaaren Skärlandetilta tulee melottavaa suorinta tietä 8,5 km eteläkaakkoon. Reittikin on ihan hauskaa pikkusaarista miljöötä. Ennen Jussarötä tulee kumminkin parin kilometrin ylitys, joka on avoin etelään, lounaaseen ja koilliseen.Tämä tarkoittaa, että etelä- ja varsinkin lounaistuulten vallitessa siinä vallitsee kunnon aallokko. Tietysti myös koillistuulella. Nyt oli luvassa vain 1-3 m/s etelästä koko päivän ajaksi. Tosin ennusteet muuttuivat kaiken aikaa, mutta yltyvää tuulta ei luvattu, ja tämmöisenä keli sitten toteutuikin.

Pääsimme Helenan kanssa Baggöstä matkaan puolilta päivin lähdettyämme Espoosta pari tuntia aikaisemmain. Kolmantena Typhoonissa räksytteli Frida. Alkumatka meni melkein pläkässä, loppumatkalla aukeammalla puhalteli vastaan pieni tuulenpoikanen. Puolessatoista tunnissa oltiin perillä, kun ei paljoa pysähdelty.

Jussarön historia on oma lukunsa, kaivostoimintaa 1800-luvun alusta vuoteen 1967, sitten Puolustusvoimilla vuoteen 2005. Nyt sinne on vapaa pääsy, mutta kaikkialla ei edelleenkään saa liikkua. On rajoitusosa, jossa saa kulkea vain merkityillä poluilla, ja jotain muitakin turvallisuusrajoituksia. Veneilijöille siellä on vaatimattomia vierassatamapalveluita, on myös A-oikeuksin varustettu kanttiini, josta saa vaikka pizzan, niin että eväitäkään ei välttämättä tarvitse kuljettaa mukana. Näin voi tukea paikallista yrittäjää. Paikan isännällä on hyvät tiedot saaren historiasta.

Saarella on kolme eripituista luontopolkua, joista pisin on n, 4,5 km ja sen kiertämällä saa hyvän käsityksen sekä luonnosta että ihmisen toiminnasta. Viimeksi mainittu ilmenee varsin rujosti, rappeutuvina rakennuksina ja laitteina. Siellä viimeksi kai harjoiteltu kaupunkisotaa, koska talojen seinät ovat luodinreikiä täynnä. Kaivostorneja on pari. Merivartiostokin on, mutta nykyisin kai "valvovan elektronisen silmän" muodossa ilman miehitystä.

Saaren länsiosa on metsäinen, jopa aarnioinen, kun taas itäpuolella on kalliorantoja sekä sorakenttiä ja -dyynejä. Viimeksimainittuja luulisi luonnon muodostamiksi, koska kivet ovat muodoltaan pyöristyneitä, mutta ne ovatkin kaivosmursketta, joka vuosikymmenien saatossa on kulunut pyöreäksi.

Jussarössä saa helposti kulumaan pari kolme tuntia pelkästään paikkoja katselemalla. Yöpymismahdollisuuksiakin on sekä sisätiloissa että leirintäpaikalla sisemmällä saaressa. Melojat kuulemma yöpyvät mieluummin rannan tuntumassa kalustonsa lähellä.

Me lähdimme paluumatkalle puoli viiden maissa. Tuulta oli pikkuisen enemmän, mutta edelleenkin vain jotain 3 m/s etelästä, niin että aallokko oli vai 20-senttistä. Kerta kaikkiaan ideaali keli inkkariretkelle.

Jos tuulee, niin kaakon puoleinen tuuli olisi toivottavinta. Saari suojaa silloin suuremmalta tuulelta. Edellisen kerran kävin Jussarössä muutama vuosi sitten soolo-Sojournilla. Silloin tuuli idästä, ja päätin kiertää saaren ensin vastapäivään ja sitten vasta rantautua. Mutta itäsivulla olikin sitten vähän tsemppailtava sivutuulessa. Onneksi oli pari luotoa, joista ensimmäisen suojaan ensin sivuvastaiseen ja sitten toisen taakse sivumyötäiseen. 75 senttiä leveä Sojourn tuntui siinä jo aika pieneltä, 85-senttinen Malecite olisi sopinut alle paremmin.

Ensimmäinen muistoni Jussaröstä on 1980-luvulta. Kelit olivat niihin aikoihin vähennän tuulisia, joten niilläkin vesillä tuli enemmän pyörittyä vanhalla Ulo ABS:llä. Läksin kiertämään saarta myötäpäivään. Silloin siellä vielä sodittiin, eikä rantaa saanut lähestyä sataa metriä lähemmäs. Jotain pauketta sieltä taas kuului ja ukkoja juoksi rannalla edes takaisin. Luodoilla oli Pavarottin näköisiä maalitauluja, ja korvissa kuului kummia vingahteluja. Lopulta joku karjaisi rannalla "tuli seis!", ja yksi äijä tuli niemennokkaan huutamaan että "kääntykää takaisin!" Olisin mielelläni jatkanut seuraavan niemen taakse, mutta katsoin parhaaksi kääntyä, ja niin kierros jäi kesken.

Baggö on mahdollisista lähtöpaikoista lähimpänä, ja siellä on mukavasti parkkipaikkoja. Kuinka hyvin ne riittävät sesonkiaikana en osaa sanoa, mutta nyt oli ainakin paljon tyhjää.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron