Reisaelva

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Reisaelva

ViestiKirjoittaja Martti P. » 11 Elo 2010 15:26

Reisaelva, Reisajoki, virtailee Pohjois-Norjassa Suomi-neidon lapasen pohjoispuolella.

http://maps.google.fi/?ie=UTF8&t=h&ll=6 ... 477417&z=8

120 km pitkä joki alkaa Reisajärvestä Kautokeinon luoteispuolelta yli 400 m:n korkeudesta ja putoaa ensimmäisen neljänneksensä aikana 300 metriä haasteellisessa ympäristössä virtaillakseen loput 100 m:n korkeuserosta 70 km:n matkalla. Tuolta alajuoksultaan se on norjalaiseksi joeksi niin helppokulkuinen, että sitä turistioppaissa suositellaan jopa vasta-alkajille. Siinä on toki koskia, mutta ei totutun näköisiä kivikkoineen ja könkäineen. Pohja on 10-20 cm:n mukulakiveä, joka välillä muodostaa särkkiä. Vesi virtaa siis tasaisesti näennäisen vapaana esteistä. Silti on oltava koskisilmää, että osaa löytää päävirran, koska muu osa väylästä voi olla hyvin matalaa.

Reisajoki laskee mereen Storslettissa, josta lähtee tie jokea ylöspäin. 30 km:n päässä on Sappenin kylä ja siitä eteenpäin 13 km:n päässä pikitie loppuu Bilto-nimiseen paikkaan. Siitäkin vielä pääsee soratietä Saraelviin ja vielä vähän pitemmällekin. Mutta sitten tiet loppuvat ja jokea riittää vielä parikymmentä kilometriä ennenkuin päästään putouksille ja kansallispuistoon. Alueen kuuluisin nähtävyys on Mollisfossenin putous, jonne päästäkseen olisi melottava 15 km ylävirtaan. Jokivarressa on toki polku, mutta väärällä puolella, niin että putous jää näkemättä. Paikkakuntalaiset ovat ymmärtäneet tämän turistin ongelman ja tarjoavat jokivenekyydityksiä suolaiseen hintaan.

Vastavirtaan melominen onnistuu toki tasaisilla osuuksilla, sillä virtaus on n. 2 km/h. Mutta koskipaikoissa pitää kyllä keksiä muita tapoja, kuten uittaminen tai sauvominen. Sillä tavalla joella kuulemma ennen liikuttiinkin.

Joki virtaa syvässä kanjonissa. Ympäröivä ylätasanko, joka on mainiota retkeilymaastoa, on 600-700 m korkeammalla. Sinne ei kiivetä eikä sieltä tulla alas joka paikassa. Itse asiassa Lapissa ei taida olla muuta paikkaa, jossa tunturiin päästäkseen pitäisi noin kovasti kiivetä. Mutta joella liikkujalle se tarjoaa mahtavat puitteet ja näkymät.

Olimme heinäkuun lopulla niissä maisemissa ja hyvään aikaan olimmekin, sillä turistivirtauksessa oli jonkinmoinen tauko. Käytiin patikoimassa ylhäällä, kun löydettiin autotie, jota pitkin pääsi kanjonin rinnettä 300 m:n korkeuteen eli melkein puoliväliin ylätasangon korkeutta.

Mukana oli Malecite auton katolla, ja yhtenä päivänä käytiin testaamassa joen menoa Saraelvasta Sappeniin 20 km:n matkalla. Aikatauluihin ei enää sopinut jatkaa siitä alas joen suulle, mutta Mollisfossen piti nähdä, ja siksi tuhlattiin 200 euroa venekyytiin putoukselle ja takaisin. Kyyti maksaa saman matkustajamäärästä riippumatta, mutta mukaan voi ottaa myös kanootin, jolla huristella takaisin. Ja takaisinhan ei ole pakko heti tulla, sillä kansallispuistossa on sillä kohtaa monenlaista retkikohdetta.

Oma kanootti ei ole välttämätön, sillä tarjolla on vuokrakanootteja kohtuuhintaan. Sappenin leirikoulun telineissä esimerkiksi on kymmeniä Mad River Explorereita. Siirtokuljetukset hoituvat.

Majoitusta löytyy em. leirikoululta sekä esim. Reisadalen Hytteutleiheltä, jonka omistaa Magne Elvestad. Saattaa olla sukua Pakboatin omistajalle Alv Elvestadille, joka on sieltä kotoisin.

Pistänpä tähän vielä linkin yhteen retkikertomukseen, jossa kuvaillaan mainitun Alv Elvestadin vetämän pakboat-retkueen kamppailua Reisajoen yläjuoksulla v. 2003. 8 hengen porukka kuudella soololla ja yhdellä tandemilla. Juttu on saksaksi, mutta lyhyt käännös kuuluu että kovaa oli ja aikaa meni ja että loppujoki oli nynnyttelyä.

http://home.arcor.de/canadier-gps-info/ ... nd03-2.htm

Ehkä ensi vuonna palataan paneutumaan perusteellisemmin. Jäihän mm. Imofossen näkemättä.

Martti
Viimeksi muokannut Martti P. päivämäärä 12 Elo 2010 22:17, muokattu yhteensä 1 kerran
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Reisaelva

ViestiKirjoittaja Martti P. » 11 Elo 2010 16:14

Vähän kuvia Reisalta:
DSC00218.JPG
DSC00219.JPG
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Reisaelva

ViestiKirjoittaja Martti P. » 12 Elo 2010 22:34

Martti P. kirjoitti:
Pistänpä tähän vielä linkin yhteen retkikertomukseen, jossa kuvaillaan mainitun Alv Elvestadin vetämän pakboat-retkueen kamppailua Reisajoen yläjuoksulla v. 2003. 8 hengen porukka kuudella soololla ja yhdellä tandemilla.
http://home.arcor.de/canadier-gps-info/ ... nd03-2.htmSama jengi lämmitteli ensin retkellä Porojärveltä pitkin Poroenoa ja Lätäsenoa, kunnes loikkasi vedenjakajan yli Kautokeinojoen puolelle eli Jäämeren suuntaan. Vaikkei saksaa ymmärtäisi, niin kuvia voi klikkailla ja saada käsityksen pakboatien taipaleesta.

http://home.arcor.de/canadier-gps-info/ ... nd03-1.htm

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Reisaelva

ViestiKirjoittaja Martti P. » 13 Elo 2010 12:02

Martti P. kirjoitti:...pitkin Poroenoa ja Lätäsenoa, kunnes loikkasi vedenjakajan yli Kautokeinojoen puolelle eli Jäämeren suuntaan.


Ja tässä yhteydessä kannattaa mainita, että ennen uuteen vesistöön menoa kalusto, pyydykset ja jalkineet desinfioitiin maastossa. Yleensähän Jäämereen laskeville vesille tultaessa kalusto on jo päiväkausia räytynyt kuivilla, niin että pöpöt ovat ehtineet kuolla, eikä desifiointi ole tarpeen.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05


Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron