Jongujoki 20.10.-24.10.2010

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 25 Loka 2010 16:48

Jongunjoki_20-10-2010-IMGP2580.jpg

Jos kuva ei näy kokonaan, klikkaa sitä hiirellä.

Jongun retki meni hienosti - tässä raportti

Mentiin autoilla keskiviikkona Nurmijärvelle Erästelyyn. Syötiin, saunottiin ja parannettiin Räsäsen Arton ja Päivin kanssa maailmaa viihtyisässä Nurmijärven vanhassa kansakoulussa.

Torstaina Arto heitti meidät (Tiina, Janne, Jyrki, Marko & Jaakko) ja kolme Prospectoria Teljoon, josta melottiin kevyt 5 kilometriä Otroskosken kämpälle. Vettä oli vähän, mutta riittävästi ja ennen kaikkea se oli sulaa. Tarkoitus oli olla perillä päivänvalossa, jotta nähtiin aloittaa autiokämpän ja saunan lämmitys ennen pimeän tuloa. Kuivia puita oli sopivasti ja kun Janne järjesteli kiukaan kivet uudelleen, olivat löylytkin makoisat. Illalla vietettiin Jaakon Jongunjoellakäynnin 15-vuotisjuhlaa. Oli 20. samalla kerta. Illalliseksi oli Smirnoff-napsut & parmankinkkuun käärittyjä hunajamelonin paloja, kananrintafile-wokkivihannespannua kermakastikkeessa ja jälkiruuaksi Vana Tallin Shotit ja mansikkatorttua.

Perjantaina pääsimme liikkeelle kuulaassa pakkasessa yhdentoista tienoissa. Hieno aurinkoinen päivä. Matalalla oleva aurinko oli haaste useissa koskissa. Valo tuli suoraan vastaan niin taivaalta kuin vedestä - jostain syystä ennen reissua aurinkolasit eivät tulleet mieleen. Kiviä löytyi sieltä täältä vähävetisissä koskissa, ei silti häiritsevästi. Aittokosken olimme katselleet jo tullessa, mutta tsekkasimme sen uudelleen. Vettä oli vähän ja reittivaihtoehdot aika vähissä. Tulimme ensin Jyrkin kanssa kaksikkona vanhalla oikean reunan taktiikalla, mutta tönttäsimme keulan rantakivien väliin kosken yläosan puolessa välissä. Saimme kanootin kunnialla uudelleen liikkeelle ja loppumatkan tulimme ongelmitta. Alaosassa vapain reitti tuntui olevan keskiviivan oikealla puolella. Koski kivineen oli sen verran hankala kaksikolle, että laskimme loput kanootit soloina alas, Janne toisen ja minä toisen kanootin. Päävirran mukana tulimme molemmat ongelmitta alas.

Lounastauko oli Aittokosken kotuksella, hernekeittoa ja kääretorttua ala Chef Marko. Kotus oli siisti ja remontoitu, koivuhalkoja. Neljän maissa olimmekin jo Valaman kämpällä. Sinne oli tulossa Valamajokea Kuopioilainen pariskunta, joten Jyrki ja minä päätimme yöpyä teltassa, jotta pariskunta mahtui kämppään. Valaman kämpässä on laverit kuudelle. Lattialle olilsi ehkä mahtunut, mutta olisi ollut aika tiivis tunnelma.

Ilta meni ulkona tulilla istuessa. Tiina ja Janne tarjosivat maukkaita sisäfilepihvejä bataattien kanssa. Jälkiruuaksi oli Bailey's & persikoita. Yö teltassa syyspussissa oli vilun rajoilla, mutta muuten viihtyisä. Liki täysi kuu valaisi telttaa niin, että välillä luulin aamun jo koittaneen.

Lauantaina aamu alkoi kirkkaana, mutta yhdeksältä, kesken aamiaispuuhien alkoi sankka lumisade. Hetkessä maa ja puut olivat valkoiset. Lisäksi piti olla tarkkana, ettei aamiaisvermeet hävinneet hankeen. Pääsimme liikkeelle yhdentoista aikaan. Joki oli komea, mustaa vettä ja lumen kuorruttamia puita. Tyyntä. Minulla oli melontaan liikaa vaatteita ja tempoessani lastattua prospectoria solona tuli sikahiki ja oli pakko pysähtyä Pälvekosken kotukselle ja vaihtaa kuivat vaatteet päälle ja muutenkin ohentaa kerroksia. Meloessa tarkenee, vaikka sitä ei lähtiessä aina muista. Loppumatka sujuikin huomattavasti kevyemmin.

Laskimme kaksinkantajat ennakkokatselematta, sen verran väissä oli vesi. Samalla säästimme aikaa ja Laklajoen laavulla nautitun Jyrkin loihtiman lihapulla & hedelmäsalaattilounaan jälkeen huomasimme, että ehdimme hyvin päivänvalossa Viitakoskelle. Loppumatkan jo vähän tylsän leveän joen melonnan korvasi hauska Viitakoski, jonka laskimme koko porukka. Ongelmitta.

Ilta Erästelyssä Arton ja Päivin huomassa meni rattoisasti syöden ja saunoen. Yllättäen uni tuli kaikille aika helposti.
Sunnuntaina jaksoimmekin nousta jo seitsemän jälkeen ja pääsimme hyvissä ajoin yhdeksältä matkaan.
Melontamatkaa tuli 6+16+25 km. Vähän ryhdikkäämmin olisimme me porukan unikeot voineet nousta, niin olisimme päässeet liikkeelle kymmenen maissa ydhentoista sijaan. No - hyvin riitti päivänvaloa näinkin.

Kiitokset Erästelyyn Päiville ja Artolle huolenpidosta.

Jaakon reissukuvia
http://picasaweb.google.com/7aacco/Jong ... uussa2010#

Täällä vielä keskustelut ennen reissua:
viewtopic.php?f=7&t=244
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja mpikkara » 26 Loka 2010 01:20

hieno oli reissu, kiitokset kaikille osallistujille seurasta ja etenkin artolle ja päiville vieraanvaraisuudesta, oli kiva käydä

hieman on kurkku ja vasen korva kipiät, ilmeisesti viiman aiheuttamia oireita

tuossa 4 ensimmäistä reissusta, ehkä teen lisää kun jaksan
http://personal.inet.fi/taide/marko/nature.html

päivämatkat oli mun käsityksen mukaan n. 6+16+26
ja jaakon galleriassa pakittamassa on jyrki ja marko ei siis janne, jannehan ei pakittele
mpikkara
 
Viestit: 112
Liittynyt: 06 Huhti 2010 00:04
Paikkakunta: suomen turku

Re: Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 26 Loka 2010 11:18

Kiitos Markolle oikoluvusta, tein korjaukset.

Summa summarum. Tämä oli tänä vuonna jo toinen reissu, jossa otettiin kanootit paikanpäältä.
Kunhan on omat melat mukana, niin ihan mukavasti sitä matkaa vähän robustimmallakin kalustolla. Varsinkin kaksikkona. Solona iso prospector oli joen alaosan suorilla pätkillä haastava melottava, kun muut pääsivät kaksikkoina vähän parempaan vauhtiin. Siellä missä oli koskia tai joki meanderoi paljon, nopeuserot tasoittuivat ja meno oli lupsakkaa. Marssivauhti oli 5-6 km/t, koskiosuuksilla etenemisnopeus oli runsas 4 km/t. Vaikka kosket lisäsivät nopeutta, niin koskenniskalla kokoontumiset ja kosken jälkeen porukan odottelu kasaan hidasti menoa.

Vähän tuli keskustelua hitaista lähdöistä aamuisin. Varsinkin kun päivänvaloa on niukasti, pitäisi vesille päästä kymmeneltä. Tarkoittaa, että herätään kahdeksan korvissa. Varsinkaan kun ei ollut ordereissa, että lähtö on kello silloin-ja-silloin, niin aamuvirkuille tuli turhaa odotusta.

Viiden hengen porukalla lounaat ja illalliset tehtiin Janne Pyykön systeemin mukaan yhteisaterioina. Koska näitä aterioita oli viisi, niin jokaiselle tuli yksi ruokavuoro.
Systeemi toimi hyvin, varsinkin kun ruokaa oli reippaasti, niin vähän mukailtiin näitäkin aterioita.

Retken meny
Torstai lounas (Tiina)
Lämmin keitto
auts! en muista tarkemmin


Torstai illallinen (Jaakko)
Parmankinkkua ja hunajamelonia
Kananrintaa ja vihanneksia kermakastikkeessa ja riisi
Mansikkaviineriä ja kahvi


Perjantai lounas (Marko)
Hernekeittoa terästettynä peuranpaistilla
Kääretorttua ja kahvi


Perjantai illallinen (Janne)
Sisäfilepihvejä, sipulikermakastiketta ja bataatteja
Persikoita ja kahvi avec


Lauantai lounas (Jyrki)
Lihapullia ja rakettispagettia
Hedelmäsalaattia


Ateriat tehtiin Turbostove/trangia -keitinkombinaatioilla

Mitä jäin kaipaamaan?
  Vähän tanakampaa makuupussia, 1000 g untuvaa alkaisi jo riittää, nyt oli n. 750 grammaa
  Taukovillapaitaa. Tauolla riisuisin takin alta melontaliivit ja pukisin villapaidan takin alle tauon ajaksi
  Perslämmittimen, jolla istua märälle penkille niin tauolla kuin kanootissa.
  Lisää pattereita/akkuja - kylmä ja pitkä pimeä ilta hyydyttää niitä reippaasti.
  Tehokkaampaa melaa sileälle, nyt matkassa oli koottava taittolapa Sawyerin Manta. Oli vähän pieni ison kanootin piiskaamiseen.
  Tiskiharjaa

Retken tärkeitä tavaroita
  Fiskarin halkaisukirves 1100
  Tarppi, sadepressu
  Otsalamppu
  Öljylyhty, ulkotulia, kynttilöitä
  Leikkuulauta
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 26 Loka 2010 16:16

Tämä oli eksoottinen retki. Suosittelen erityisesti heille jotka ihailevat vuodenaikojen vaihtelua. Jos pitää tärkeänä meloa enemmän, niin sitten kannattaa mennä keväämmällä.

Kuva

Jaakko Makikyla kirjoitti:Vähän tuli keskustelua hitaista lähdöistä aamuisin. Varsinkin kun päivänvaloa on niukasti, pitä
isi vesille päästä kymmeneltä. Tarkoittaa, että herätään kahdeksan korvissa. Varsinkaan kun ei ollut ordereissa, että lähtö on kello silloin-ja-silloin, niin aamuvirkuille tuli turhaa odotusta.


Varhaisempi startti voi joskus olla tarpeen, mutta nyt sitä ei mielestäni tarvittu. Ihan sama kaivellaanko napaa aamulla vai illalla. Päivämatkat oli alusta alkaen suunniteltu sellaisiksi että löysää on. Lähtöaika on hyvä sopia etukäteen, silloin jokainen voi kaivaa napaansa omassa pussissaan rauhassa tai hypätä ylös riittävän aikaisin.

Minä kannatan yhteisruokailuja, kaikki eivät. Pääorganisaattori päättäkööt, kuinka kulloinkin tehdään. Kaikki eivät ole joustavia ruuan suhteen ja sisäfile on kalliinpaa kuin nuudelisoppa. Nuukaa ja nirsoa miestä voi alkaa pännimään, mua ei. Molemmissa tavoissa on puolensa.

Minä ajattelin lisätä varustelistaani pehmustetun nuijan, jolla voi mäjäyttää kuorsaajia. :P Soveltuu varmaan myös yökyöpeleiden ja humalaisten typeryksien hiljentämiseen.
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 26 Loka 2010 17:12

Tiina Kujansuu kirjoitti:Minä ajattelin lisätä varustelistaani pehmustetun nuijan, jolla voi mäjäyttää kuorsaajia. :P Soveltuu varmaan myös yökyöpeleiden ja humalaisten typeryksien hiljentämiseen.


Heh, kuorsannut? eihän tupa edes tärissyt ja lumi pysyi puissa. Typeryyksiä on jo hankalampi hiljentää. Meidän Uralin reissulla yksi Venäjänkulkija sanoi, että jos iltanuotion möykkä häiritsee, on teltta liian lähellä. :)

Oli hieno reissu.
Tavalla tai toisella kaikki Jongun reissut ovat olleet hienoja.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 28 Loka 2010 23:46

Noista lumisen unenomaisista kuvista sanon, että todella upeita ovat. Minua puhuttelevin on Tiinan kuva, jossa 2 kanoottia kulkee lumisessa maisemassa. Lämpimät onnittelut. Noista maisemista olisin nauttinut.

Terveisin,
-Janne (ryhtyy odottamaan vastaavaa sääilmiötä tänne etelään)
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Jongujoki 20.10.-24.10.2010

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 15 Helmi 2011 21:31

Janne Pyykkö kirjoitti:Noista lumisen unenomaisista kuvista sanon, että todella upeita ovat. Minua puhuttelevin on Tiinan kuva, jossa 2 kanoottia kulkee lumisessa maisemassa. Lämpimät onnittelut. Noista maisemista olisin nauttinut.

Terveisin,
-Janne (ryhtyy odottamaan vastaavaa sääilmiötä tänne etelään)

Photo_of_the_week.jpg
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57


Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron