Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 25 Huhti 2013 21:30

fögö kirjoitti:Kuinka paljon aikaa meni 46 km:n melontaan?

Tasan 7,5 tuntia meni, jossa mukana ateriatauko + Vantaankosken ohi kärräys + Lepsämänjärven ylimääräiset kuviot.

Että kävikö mielessä Vantaankosken lasku? Eipä käynyt. Kosken kiertoreitti kulkee niin kaukana koskesta, että se on jo ohi kannettu, jos vaikka palaisikin takaisin katsomaan miltä näyttää. Koski vain ohitettiin. Näin aion tehdä vastakin.
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Janne Janhunen » 26 Huhti 2013 09:09

Janne Pyykkö kirjoitti:Että kävikö mielessä Vantaankosken lasku? Eipä käynyt. Kosken kiertoreitti kulkee niin kaukana koskesta, että se on jo ohi kannettu, jos vaikka palaisikin takaisin katsomaan miltä näyttää. Koski vain ohitettiin. Näin aion tehdä vastakin.


Heh, tässä näkyy selkeä preferenssiero. Jannelle koski on este joka ohitetaan helpoimmalla ja nopeimmalla tavalla. Jos se käy kantaen ohittamalla nopeammin, kuin tarkastaen laskemalla, se ohitetaan kantamalla. Fögö ja minä taasen oltaisiin saatettu kantaa se kanootti kerran pari vielä takaisinkin :D

Nimimerkillä tänään Ahvenkoskeen, huomenna Kultaan/Pernoonkoskille.
Kuva
Avatar
Janne Janhunen
 
Viestit: 320
Liittynyt: 15 Helmi 2010 09:43
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 26 Huhti 2013 10:27

Janne Janhunen kirjoitti:... oltaisiin saatettu kantaa se kanootti kerran pari vielä takaisinkin :D


Joo niin varmaan, näkemättä paikkaa, ajattelematta että vesi on 0 asteista ja ilman kuivapukua. Kahdestaan ilman muita varmistajia? Tuolla on suuri riski ottaa vähän pidempikin uimareissu. Joki on leveä ja virta vuolas. Tietty realismi omista taidoista ei ole pahitteeksi. Niin ja Vantaanjoen vedestä aina silloin tällöin näin keväällä saa myös jännittäviä vatsatauteja. Käsittääkseni edes koskarit eivät Vantaankoskeen tunge nenäänsä pahimpaan tulva aikaan. Miksi pitäisi, koska löytyy paljon parempiakin koskipaikkoja.

Vantaanjoen laskeminen ei käynyt edes osittain mielessä, koska tavoitteena oli meloa, eikä pulikoida uimasillaan. Ihan oikeasti tulvahuipun aikaan se koski on todella pelottava. Aurinkoisena päivänä, kauden ensimelonnalla pysyn omalla mukavuusalueellani.
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Janne Janhunen » 26 Huhti 2013 10:47

"oltaisiin saatettu"

Kommenttini kohdistui lähinnä Jannen lauseeseen

"se on jo ohi kannettu, jos vaikka palaisikin takaisin katsomaan miltä näyttää."

Käsitin tämän niin että jos samalla katsomisen vaivalla kantaa ohi kosken, niin miksi laskisi. Ehkä ymmärsin väärin. Ei ollut tarkoitus pullistella tai ottaa kantaa siihen, olisimmeko oikeasti tuon kosken tällä vedellä laskeneet. Todennäköisesti emme. Mutta oma preferenssini olisi silti ollut katsoa koski ja laskea se jos suinkin mahdollista. Ei "se on jo ohi kannettu", kun käy katsomassa.
Viimeksi muokannut Janne Janhunen päivämäärä 26 Huhti 2013 15:28, muokattu yhteensä 1 kerran
Kuva
Avatar
Janne Janhunen
 
Viestit: 320
Liittynyt: 15 Helmi 2010 09:43
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Weltsu » 26 Huhti 2013 12:24

Kiitos hienosta ja asiapitoisesta keskustelusta! Toivottavasti jäsenistömme lukee näitä.
Jo kolmessa viestissä tulee esiin kokeneiden melojien ajatuksia sekä vaihtoehtoja miten voi toimia. Kaikki ovat hyviä havaintoja.
Kevät tulvalla ei koskaan saa mennä koskeen, jos ei ole satavarma mitä mutkan takana on edessä. Mikäli on pienikin epäilys, ettei kyseisellä ryhmällä voi koskea laskea turvallisesti, on viisainta ohittaa se maitse. Ei se koski sieltä minnekään katoa eikä missään tapauksessa kenenkään tarvitse tuntea epäonnistuneensa.
Jos on porukkaa tarpeeksi, turvatoimet kohillaan niin sinnehän sitä sitten kanootin keula työnnetään ja jännätään. Tästä saa niitä "kiksejä" kuten sanotaan. Silti rohkein on se, joka kertoo olevansa epävarma ja kantaa tällöinkin kanoottinsa ohi.
Turvallista ja hienoa melontakauden alkua kaikille.
Katselen ikkunasta räntäsadetta ja odotan sen loppuvan, että pääsee talven viimeiselle hiihtolenkille, vaikka Laanilaan taikka Luttojoen kämpälle.
Weltsu
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja ripa » 26 Huhti 2013 16:19

Keskustelu herätti muistoja nuoruudesta...
Olisiko ollut -86 tai 7. Edellisenä kesänä ostettu eka oikea koskari. Ei allasharjoituksia talvella. Kevään (pääsiäisenä) ensimmäinen melonta edessä: Vantaankoski-Pikkukoski. Verkkarit ja tuulipuku päälle, ei silloin ollut varaa edes märkäpukuun. Tultiin Maken kanssa paikalle ja todettin, että aloitetaan tuosta sillan yläpuolen suvannosta, virran yli oikeaan reunaan ja kieltä pitkin stopparin ohi. Aloitus meni ihan hyvin (en kaatunut suvannossa), virran ylitys ei sitten onnistunutkaan ja suoraan stoppariin. Samantien nurin ja sitten tajusin mitä "isommat pojat" tarkoitti pesukoneessa olemisesta. En laskenut motako kertaa pyörähdin eskimon kanootissa istuen ja montako kertaa pyörähdin ilman kanoottia. Tulin stopparista pois kuitenkin selvästi ennen kajakkia. Uinti rantaan (viilatehtaan puoli) oli pitkä ja kylmä. Kaiken lisäksi kajakki päätti ajelehtia virran toiselle puolelle isoon akanvirtaan.
Sillä aikaa Makekin oli päässyt kajakkiin ja tehnyt suurinpiirtein samat liikkeet. Hän vain onnistui tulemaan stopparista samaan aikaan kuin kajakki ja sai sen kärjestä kiinni. Rantautui sitten uimalla samaan rantaan kuin minä. Lainasin kajakkia ja kävin hakemassa omani. Olimme tietysti fiksuja melojia ja jättäneet kaikki varavaatteet alavirtaan jätettyyn autoon, jos vaikka sattuisi jokin vahinko matkalla. No kajakit auton katolle ja pikaisesti Pikkukoskelle.

Sillalla oli muutamia katselijoita ja joku tuli juttelemaankin: "Hirmu kauan sä olit siellä veden alla....."
Jälkikäteen myös kuulin, että siinä koskessa on polkupyöriä, terästappeja yms. Onneksi ei osuttu kuin hiukan pohjakiviin stopparin jälkeen.

Opetus??
No en ole mennyt kylmiltään sellaisiin koskiin enää
Kuivia varusteita olisi hyvä olla mukanakin
Olen vaihtanut avokanoottiin :lol:
Ripa, OCmeloja
Kuva
ripa
 
Viestit: 149
Liittynyt: 22 Helmi 2010 17:10
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja keke » 26 Huhti 2013 19:48

Herätti myös muistoja, menee vain hieman aiemmaksi jonnekkin -70 luvun loppupuolelle.
Paikallinen asukasyhdistys halusi jollekkin asialleen julkisuutta ja oli saanut TV:n houkutelluksi paikalle, koska joku laskisi Vantaankoskea kajakilla.
No se joku oli kajakkikaksikko, Holmin Juhani ja minä. Kevät, kylmävesi ja tosi voimakas virta. Vapisin niin kylmyydestä kuin pelostakin, mutta laskea oli luvattu.
Onneksi kuvaajat totesivat viilatehtaan kohdalla olevan pienemmän putouksen sopivimmaksi kohteeksi. Lähdimme alas kehätien puoleisen putouksen alapuolelta.
Kaikki meni hyvin kunnes tulimme viimeisen viilatehtaan kohdan pudotuksen. Virta veti kajakin takaperin takaisin ja vaahtoavasta vedestä ei vain saanut melalla otetta.
No nurin mentiin ja toinen uusista nokialaisistani hukkui. Siis kumisaapas. Illalla kytättiin telkkaria, oli pieni pätkä ja maininta "Todistettavasti Vantaassa voi nykyään myös uida."

tv. keke
keke
 
Viestit: 48
Liittynyt: 05 Helmi 2010 19:56

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 26 Huhti 2013 20:24

Jos ei mieli toistaa kahden edellisen puhujan kokemuksia, niin tuossa ylemmän nuolen kohdalla harkitsee sitä maihinnousua ja alemman nuolen kohdalla takaisin kyytiin. Nousupaikka on hyvä ja kiertoreitti sileää baanaa kärryille, joita Janne tuossa alemmassa kuvassa taitaa juuri viritellä.

Kuva


Kuva
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja IS. » 26 Huhti 2013 22:12

Muutkin ovat keksineet saman paikan:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 00772.html
IS.
 
Viestit: 51
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:06

Re: Tulossa Vantaanjoki päästä pää.. eiku puolikas 20.4.2013

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 27 Huhti 2013 21:33

Janne Janhusen havainto preferenssierosta on täysin oikea. Haluan retkeillä ja nähdä eri paikkoja, mielellään mahdollisimman pitkä pätkä joesta = siis minulle on hieman vierasta kantaa koski ylös ja laskea uudestaan, koska maisemahan ei siinä muutu (saatan kyllä jäädä valokuvaamaan koskea, mutta se on toinen juttu).

Kosken kohdalla lasken aikaa ja vaivaa, millä tavalla helposti ja turvallisesti ohi. Useimmiten helpoimmin ohi pääsee laskemalla kosken, sillä retkikamoissa on hitosti kantamista, varsinkin kun erämaassa ei tieverkostoa ole ja kärrääminen ei onnistu. Erämaassa kysymys saakin muodon: Miten välttää kantamasta liikaa?

Tähän on vaikeassa / vähävetisessä koskessa erilaisia ratkaisuja. a) Jos ollaan kaksikkona ja vettä on vähän, voi toinen laskea kosken yksin ja ponnistelee kevyemmin kivien yli -- näin tehtiin Vaskojoella 2011 ja Korsaojassa 2012 useasti. b) Jos pitkän kosken jokin osa on kaatopaha, voi laskea yläpuolen, kantaa pahan paikan ohi, ja laskea alapuolen -- näin tein esim. Näätämöjoella 2007 ainakin kolmesti.

Koski on ohi, sitten jatketaan. Edessä on hienoja maisemia. Niitä hamuan!
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Edellinen

Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron