Inarille avokanootilla

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja Weltsu » 21 Heinä 2013 00:51

Nyt on hieman arpomisessa, lähdenkö avokanootilla vai merikajakilla. Täältä Kuopiosta on porukkaa lähdössä heti elokuun alussa. Osa meloo Ivalojoen ja sitten Inariin, osa Inarista järvimelontana ja paluu samaan paikkaan.
En ole saanut aikaiseksi tehdä/hankkia peittoa Merliniin, joten arveluttaa lähteä kajakkiporukan mukaan täysin avoimena. Kelit ovat siellä mitä ovat. Omaa avokanoottiretkeämme suunnittelin joko Nitsijärveltä taikka Nellimistä. Jos saamme porukan kasaan ja kimppakyydit sovittua, on tämäkin mahdollisuus.
Minun pitää tietää miten retken teen jo 30.7. iltapäivällä, sillä suunnittelupalaveri on Kuopiossa klo 18.00 Kallan Melojien tukikohdassa.
Aiemmin olen ajellut yksikseenkin Ivaloon, mutta nyt tulevat polttoainekulut aika kohtuuttomiksi, jos ei kunnon kimppakyytejä saada aikaiseksi.
Kertokaatte miten on ja varmuudella tahdotteko mukaan. Ei se Anar minnekkään karkaa. Olen mielelläni mukana mikäli sinne mieli halajaa. Tehdään retket kun on sinne menijöitä.
Olen käynyt aika monta kertaa ja mielelläni annan vinkkejä, jos sinne kylmiin vesiin ja myrskyihin joku uskaltautuu.
PS. Vuonna 2005 olimme Jaanan kanssa 10 päivää järvellä. Ei yhtäkään huonoa päivää, paitsi auringon jatkuva porotus. Viikon retkelle on useimmiten sattunut yksi taikka pahimmillaan kaksi myrskypäivää. Joskus ei ole tullut mithään...
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja Weltsu » 21 Heinä 2013 01:01

Tuli vielä mieleen: En todella tahdo selviytymisretkeä, jos kelit menevät huonoiksi. Avokanoottiryhmällä reitit ja muut voi suunnitella kaikkien taiteiden sääntöjen mukaan. Kajakkiporukka selviytyy kuten eskimot tämän kulkupelin kehittivätkin. En tahdo olla ristiriipunnassa kahden ideologian välillä ja kärsiä. Molemmista voi nauttia. Minulle on ollut tosi nautinto tällä kaudella meloa lähes kaikki reissuni soololla ja kiikkerällä Merlinillä. En juuri enempää voisi toivoa. Paitsi sitä peittoa ja ainakin kerran Inarille sinne pohjois osiin avokanootilla. Tänävuonna taikka sitten ensikaudella. Aivan sama. Aloitetaanko jo suunnittelu jollekin reissulle? En osallistu hienoille extreme kanto/veto retkille, mutta voin olla tukijoukoissa kuljettamassa kalustoa ja välineitä vesitse.
Avokanootti on kuormajuhta. Parhaimmillaan mielestäni retkikamoilla lastattuna. Tuulet eivät sitten aivan heti heittele.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja pmaksima » 21 Heinä 2013 13:31

Olen tänä vuonna ehdotellut eräälle melontaliikkeelle, jotta kehittelisivät soolo- ja tandemkanoottiin sopivaa edullista puolipeitettä.

Ideana olisi, että tämä puolipeite peittäisi kanootin keskeltä aina keulaan asti. Tuulipinta kanootissa pienenisi selvästi ja tämä puolipeite olisi nopea laittaa paikoilleen ja ottaa pois. Hankintahinnan tulisi olla alle 100 euroa. Tavarat pysyisivät sateella peitteen alla myös kuivempina.

Tätä puolipeitetta voisi käyttää niin soolokanooteissa ja pienissä tandemeissa (melottaessa soolona).

Toivottavasti viimeistään ensi kesänä päästään testaamaan tätä puolipeitettä. :)

Petri
pmaksima
 
Viestit: 52
Liittynyt: 11 Kesä 2010 11:06

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja Milko » 22 Heinä 2013 14:10

Terve!

Tultiin viikkko sitten Inarilta. Tällä kertaa lähtö/paluu oli Nellimissä. Edellisellä reissulla auto jäi Nitsin rantaan.

Hieno järvi meloa, tosin porukkaa on hiukan liikaa meidän makuun. Siksi ensi kesänä lähdetään seuduille jossa eivät moottorit pärise.

Mielestäni Inari alkaa olla inkkareille rajatapaus. Tuulet nousevat niin nopeasti että varovainenkin meloja joutuu tilanteisiin. Nyt matkalla takaisin Nellimiin tuuli pöhisi 16 m/s ja paikalliset väittivät selän aaltojen olleen kaksimetrisiä. Northwind oli ällistyttävän merikelpoinen mutta melojilta loppui kunto ja kantti. Onneksi sää oli niin kolea että oli kuivapuku päällä.

Oma suositukseni on lähteä Nitsiltä ja meloa suorinta tietä Vätsäriin. Matkalla ehtii nähdä riittävästi Inaria ja kun kanootin on kantanut ensimmäisen taipaleen loppuu moottorin pärinä. Samoin paranee kalasaalis. Keskellä Inaria saalista tulee vähemmän mutta isompia. Pari komeaa mittataimenta ja hirviöhaukeakin uitimme puolituntia siiman päässä.

Laitan kuvalinkkiä kunhan saan kuvat siirrettyä.

Nyt tehdään hiljalleen lähtöä Luonterille ja jos elokuussa vielä ehtii Hossaan niin riittää tarinaa syyskokoontumiseen.

-Milko-
Milko
 
Viestit: 83
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:47

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja pmaksima » 22 Heinä 2013 17:57

Miten korkeassa aallokossa meloitte Northwindillä? Entä mistä suunnasta aallokko tuli suhteessa kanoottiin?

Tuliko kanoottiin sisälle vettä?

Petri
pmaksima
 
Viestit: 52
Liittynyt: 11 Kesä 2010 11:06

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja Milko » 23 Heinä 2013 14:09

Merimiestaidot ovat aika heikot joten aallon arviointi on arvaamista. Tuntuivat metrisiltä, etenkin keulassa jossa itse melon. Ehkä semmoinen 80 cm voi olla lähellä totuutta. Joka tapauksessa tuntui huimalta kun keula nousi ylös aaltoon ja sitten painui alas. Tarve päästä saareen turvaan oli kova, joten jouduimme kääntämään kylkeä aaltoon juuri niin paljon kuin uskalsimme. Taas menee arvaamiseksi mutta sanotaan 30 astetta annoimme kylkeä aaltoon. Kokeilimme myös reilusti isompaa kulmaa mutta kantti loppui kesken. Aalto ei kaatunut syliin. Pärskeitä tuli sisään muttei huolestuttavasti.

Paikka oli Kaikunuoran ja Andreasnuoran risteyksessä oleva pitkulainen saari. Eli ei mikään selkä mutta kun tuuli tuli salmea myöten niin voimaa riitti. Saareen päästyä sai pelätä tosissaan että jää kaatuvan puun alle. Kun hiukan helpotti niin oli oikeastaan aika kiva istua kantotulilla kahvittelemassa.

Milko
Milko
 
Viestit: 83
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:47

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja Weltsu » 25 Heinä 2013 03:52

Niinpä!
Kannattaako kulkupeliämme markkinoida olosuhteisiin joihin sitä ei mielestäni koskaan ole tehty.
Eskimot kellivät jäämeren aalloissa ja kuolevat, eleivät osaa käännöstä taikka pelastusta. Pohjois ameriikan väki kuljetti kamojaan kanooteissa, eivät siis inarin yli...
Lisää vettä myllyyn, kuinka Suuret Järvet Canadassa ovat...
Mutta missä siellä on Jäämeri, joka puolessatunnissa muuttaa kaikki säätiedot.
Odotan siihen asti itse, että saan sen peitteen jostain hankittua/tehtyä. En mene pelleksi. Olen ko. Anarilla ollut vaikka oppaaksi asti, kertoja en edes ole laskenut. Nyt halajin sinne pohjoiseen ja sinne vielä joskus menen avokanootilla. Mutta nyt aika ja työt eivät näköjään eläkeläistäkään suosi.
Ketkä menette, olokaahan varoovaisia. Ei se avokanootilla myrskyssä elvistely ainakaan minun mielikuvaan sovi eikä enään lisää rintakarvoja.
Luontoa ja sen voimia ei kannata uhmata väärilä välineillä. Eikä niillä oikeillakaan. Olen istunut pari vuorokautta matalassa teltassa keskellä ei mitään ja myräkkää. Osasin eskimot ja niin, mutta en mennyt yksikseni kokeilemaan ja vielä täällä kirjoittelen.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja pmaksima » 25 Heinä 2013 10:54

Olimme muutama vuosi sitten kahdella MR Explorerilla melomassa Ilomantsin Nuorajärvellä.

Tuulen nopeus oli 6m/s ja puuskat olivat 10-11m/s. Tuulen suunnassa oli järven selkää 4-5km, mutta koska järven ympärillä on lähinnä tasaista suota, niin rannat eivät antaneet tuulen suojaa. juuri ollenkaan

Aallokko oli korkeudeltaan ehkä juuri 80cm. Etenimme n. 45 asteen kulmassa sivuvastaiseen aallokkoon. Vettä ei tullut kanootteihin juuri sisälle, mutta ei se veden sisälle tuleminen enää kovin kaukana varmaan ollut. Etenemisnopeus oli 2-3km/h gps:n perusteella.

Etenemisnopeuden alhaisuuteen vaikuttivat mielestäni eniten Explorerin korkeat laidat ja se että kanootti menettää huomattavasti nopeutta aina törmätessään aaltoon. (Veikkaisin, että Explorer onkin suunniteltu ensisijaisesti jokiretkeilyyn.)

Aaltojen tullessa selältä rantaan päin pitää testata Swiftin Keewaydinin aallokko-ominaisuuksia kovemmassa kelissä... Siinä tuulipintaa on ainakin selvästi vähemmän.

Petri
pmaksima
 
Viestit: 52
Liittynyt: 11 Kesä 2010 11:06

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja pmaksima » 25 Heinä 2013 11:46

Ehdotan, että koettaisimme kehitellä karkeaa graafia/ohjeistusta avokanootin soveltuvuudesta melontaan järvellä ja merellä. Meren aallot ovat pitempiä ja pehmeämmin nousevia ja laskevia ja niistä minulla on vähän kokemusta, joten keskityn tässä aallokko-olosuhteisiin järvellä.

Kokeneelle avokanoottimelojalle soveltuvat olosuhteet tuulisella järvellä:
- tuulen nopeus 6m/s- 10m/s ja aallon korkeus 60cm - 100cm

Keskitason avokanoottimelojalle soveltuvat olosuhteet tuulisella järvellä:
- tuulen nopeus 4m/s - 6m/s ja aallon korkeus 40cm - 60cm

Kokemattomalle avokanoottimelojalle soveltuvat olosuhteet:
- tuulen nopeus alle 4m/s ja aallon korkeus alle 40cm

Tuossa ehdotuksessa ei oteta huomioon järven selän pituutta tuulen suunnassa, mutta tämä asia näkyy käytännössä aallon korkeudessa. Toinen merkittävä asia, jota tuossa ei oteta huomioon on aallokon suunta suhteessa suunniteltuun melontareittiin. Eli onko aallokko rantaan päin vai selälle päin.

Tuossa ei myöskään otetan huomioon, että toinen kanoottimalli toimii paremmin koskessa (esim. MR Explorer) ja toinen malli toimii paremmin järven aallokossa (esim. Bell Northwind).

Idea tuossa ehdotuksessani oli, että saataisiin jotain numerotietoa kelin vaativuuden arvioitiin. Samanlaiseen tarkkuuteen kuin koskien luokituksessa ei luonnollisesti ikinä voida päästä.

Petri
pmaksima
 
Viestit: 52
Liittynyt: 11 Kesä 2010 11:06

Re: Inarille avokanootilla

ViestiKirjoittaja Weltsu » 01 Elo 2013 18:09

Kannatan Petrin ajatusta. Tarvitaan ohjenuoraa melojille mitä säätiedotusten tiedot merkitsevät retken jatkamiselle. Paljonko tuulta luvataan ja mitä se todellisuudessa vesillä merkitsee. Mieleeni on jäänyt Jaskan tosi hyvä käytännön neuvo: Melo kovalla kelillä siten, että mahdollisen haaksirikon sattuessa tuulen alapuolella on joko saari tai mannerta. On paremmat mahdollisuudet saada kamppeet ja itsensä rantaan ainakin jossain vaiheessa.
Kovissa keleissä on toki otettava varustautuminen aina sen pahimman skenarion mukaan. "Kaikkialla muualla, kuin päiväntasaajalla, on hypotermian vaara otettava aina huomioon." Kirjoitetaan jopa lentäjien turvallisuusoppaassa. Otetaan mekin tämä huomioon.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17


Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron