Maanselkä

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Maanselkä

ViestiKirjoittaja Pasi Talvitie » 08 Loka 2013 21:12

Pielisen vedet laskivat aikoinaan Maanselän kautta Oulujärven suunnalle. Tämä siis jääkauden jälkeen. Sittemmin järvi löysi paremman lasku-uoman Uimaharjusta, ja seutu jäi kuiville. Pieniä vesiä siellä on kuitenkin virrannut sen jälkeenkin. Näitä vesistöjä pitkin Maanselän kautta on aikojen saatossa kuljettu vesireittejä pitkin Karjalan ja Kainuun väliä, milloin kauppamielessä, milloin muuten vain pahat mielessä. Tätä reittiä taisi itse Simo Hurttakin kulkea alastomien neitojen vetämällä veneellään, kun veroja kävi keräämässä.

Olen yli puolenkymmentä vuotta sahannut autolla tuota kuutostietä Kainuun ja Pohjois-Karjalan välillä, ja miettinyt monesti, että olisikohan tuo reitti miten helposti melottavissa. Valtimon suunnalla reitille on merkitty ihan virallinen melontareittikin, Puukarista alkava Neitivirran melontareitti, joka kieltämättä kulkee kyllä huikaisevan kauniissa maalaismaisemissa. Rumon kylältä pohjoiseen vedet ovat aika pieniä, mutta Alasenjärveen asti kuitenkin ihan luontaisesti virtaavaa vettä. Alasenjärven ja Kalliojärven välillä menee jonkinlainen oja, vaikka Kalliojärvi laskee vetensä pääosin ilmeisesti pohjoiseen. Pohjoisen suunnalla Lappajärvestä alaspäin on Pyöräily-GT-karttaan merkitty myös melontareitti. Puukarin ja Lappajärven välinen pätkä on linnuntietä 25 km. Jos Simo Hurtta on tuolta 1700-luvulla mennyt veneellä, niin kyllä sieltä varmaan 2000-luvullakin vielä kanootilla pääsee.

Onko kukaan käynyt tuota pätkää kokeilemassa? Logistisestihan tuo on varsin helppo, ja reitin varrelta löytyy palveluita tulipaikoista laavuihin ja aittamajoituksiin, ja nähtävyyksinä muun muassa mahtava Maanselän autioitunut rautatieasema.

Edit: Kävin viime viikolla paikan päällä. Alasenjärven ja Kalliojärven välinen oja on kuiva tai umpeen kasvanut, mutta järvien välillä on tieyhteys, noin kilometrin pätkä radanvarsitietä.
Edit2: Leikin jumalaa ja vaihdoin järvien laskusuunnan. Se olikin Pielinen joka laski Oulujärven suunnalle, eikä päinvastoin, tarkistin Suomen kartastosta.
Avatar
Pasi Talvitie
 
Viestit: 41
Liittynyt: 16 Syys 2013 22:21

Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron