Lapin reittisuunnitelmia 2015-2020

Tulevia ja menneitä melottuja retkiä.

Lapin reittisuunnitelmia 2015-2020

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 22 Syys 2014 23:39

Pidin 20.9.2014 Avokanoottiyhdistyksen syystapaamisessa esitelmän "Retkeilyä pakattavalla kanootilla", jonka lopussa kerroin kuudesta Lapin melontareitistä, jotka ajattelin joskus tehdä.

Kuva

Olen merkinnyt kuvaan helpommiksi ne reitit, jossa riittäisi 7 tuntia per vuorokausi rymistelyä. Muissa pitäisi olla 9-10 tuntia, jos haluaa ehtiä 8 päivässä alusta loppuun (kaikkein pisin on Poroeno-Reisaelva, jos tekee sen niin, että ensin kantaa kanootin Meekonjärvelle).

Esimerkki (vuosi 2015):
Jos aloittaa Käkkälöjoki-Inarijoki 30.5. - 6.6.2015, niin sen jälkeen pääsee Karigasniemeltä bussilla Kaamasmukkaan [karttalinkki], josta voi aloittaa Cuogga-Utsjoen 7.-13.6.2015.

ALLA VIELÄ REITIT ERITELTYINÄ

Käkkälöjoki-Inarijoki on melko sama reitti kuin minä ja Tuomas Tuomi tehtiin 2014. Lähtöpaikka on Kalmakaltio [karttalinkki], josta noustaan taas Naltijärven autiotuvalle jne. Ainoa ero on, että Norjan puolella mennään alas Anarjohkaa (Inarijoki), joka päätyy lopulta Angeliin kuten Kietsimäjokikin. Angelin jälkeen kannattaa käyttää lisäpäivä ja meloa Karigasniemelle, joka on logistisesti helpompi jatkoa ajatellen (käyttipä pakattavaa tai kovaa kanoottia). Vuonna 2014 mentiin tämä 8 päivässä.

Cuogga-Utsjoki alkaa Kaamasmukasta [karttalinkki] ja mennään ensin Kaamasjokea alas, kunnes tullaan Suttesjohkan risteykseen [karttalinkki], josta Suttesjohkaa ylös jollain tavalla tavoitteena päästä Cuokkasjärveen [karttalinkki]. Järvelle pääsee monta reittiä ja helpoimmin, jos pystyy nousemaan Suttesjohkaa tosi ylös (ja jos ei, niin sitten Suahimokkijärven kautta). Kun Cuokkasjärvelle on päästy, niin alkaa kanjonimainen Cuoggajoki, joka yhtyy myöhemmin Utsjokeen. Ei tietysti tarvitse meloa Utsjoelle asti -- retken voi päättää heti kun pääsee Utsjoen tielle, jolloin se on vielä helpompi reissu.

Houkuttelevaa, eikös?

Toriseno-Kautokeino pitää puolestaan tehdä kesä-heinäkuun taitteessa tai heinäkuun alussa, jotta vesitilanne on hyvä. Tämä on melko lyhyt reitti (vain vähän yli 100 km) ja siksi arvioin muita helpommaksi. Hankaluus on ensin hankkia auto/taksikyyti tähän pisteeseen [karttalinkki]. Sen jälkeen lasketaan Lätäsenolle, josta rajan yli Norjan vesistöihin.

Sevetti-Sandneselva eli Sevettijärveltä Vätsärin läpi Kirkkoniemeen voi tehdä heinäkuun lopussa, jos haluaa tehdä 2015, kun enimmäkseen siellä mennään järvissä eikä joissa. Paitsi tietysti Sandneselvassa, jonne mennessä täytynee kantaa aika lailla kanoottia. Hmm, en ole arvioinut tarkkaan tätä reittiä, ehkä 8 päivää ei riitäkään?

Vaijoki-Pulmankijoki alkaa Iijrveltä samasta kohdasta kuin yleensä lähdetään melomaan Iijärven läpi kohti Näätämöjokea [karttalinkki]. Nyt vain lähdetäänkin ylös Vaijokea. Vedenjakajan ylitys tapahtuu suurinpiirtein tässä [karttalinkki]. Pulmankijoki putoaa aika rajusti joten sen melottavuus selviää sitten paikan päällä. Tämäkin tietysti pitäisi tehdä kesäkuun alussa joten ei voi tehdä samana vuonna kuin Käkkälö-Inarijoki.

Poroeno-Reisaelvasta mainitsin jo edellä, että on reiteistä raskain, jos kantaa kanootin Meekonjärvelle. Tällä lailla reitti on kuitenkin tehty packraft-kanooteilla vuonna 2013. Jaakko Heikka alias "Korpijaakko" opasti reissun asiakkailleen. Hänen kirjoittamansa tarina löytyy täältä.

Löytyisikö näiden joukosta myös Avokanoottiyhdistyksen yhteinen reissu vuodelle 2015? (Ja voisiko joku analysoida reittien logistiikkaa kovien kanooottien kannalta?)

Terveisin,
-Janne
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Lapin reittisuunnitelmia 2015-2020

ViestiKirjoittaja Martti P. » 28 Syys 2014 23:56

Janne Pyykkö kirjoitti:Poroeno-Reisaelvasta mainitsin jo edellä, että on reiteistä raskain, jos kantaa kanootin Meekonjärvelle. Tällä lailla reitti on kuitenkin tehty packraft-kanooteilla vuonna 2013. Jaakko Heikka alias "Korpijaakko" opasti reissun asiakkailleen. Hänen kirjoittamansa tarina löytyy täältä.


Korpijaakon kuvaamalla retkellä on aika vähän tekemistä sekä melonnan että Reisaelvan kanssa. Sehän alkaa kahden päivän patikkaretkellä Kilpisjärveltä Haltin suuntaan Meekonjärvelle. Melontaa on sitten Porojärvellä / Poroenolla sen verran, että todetaan veden vähyys ja lähdetään päivän mittaiselle off-trail-patikkaretkelle pohjoiseen Jierta-tunturin rinteeseen. Sieltä seuraavana päivänä marssitaan vihdoin Reisan varteen Nedrefosshyttanille ja sieltä käsin käydään katsomassa Imofossenin putous ylävirrassa. Melontaa Reisalla tulee vihdoin jotain 30 km myötävirtaan lähimpään nostopaikkaan. 50 km hienoa jokea tästä alaspäin jää melomatta.

Reisalle on tehty retkiä Kautokeinon tienoilta Reisajärveltä, jonka tuntumaan menee tiekin. Sieltä tulee matkaa Atlantille 115 km ja laskua 447 m. Yläjuoksun ensimmäiselle 30 kilometrille osuu reitin vaikein osuus kanjoneineen ja jyrkkine pudotuksineen. Pari 1,5 km:n ohitustakin on matkalla. Onpa välillä osuus, jolta ei ole paluuta. Loput 85 km Nedrefossin alapuolella onkin sitten naatiskelua komeissa maisemissa. Se on rämpimään tottuneen mielestä ehkä liiankin siloista. Koskipaikkojakin sentään on, ja reitinvalinta saattaa joskus johtaa liian vähään veteen moreeni- ja pulteripohjalla. Kannattaa katsoa, mistä jokiveneet menevät, ja niitä näkee paljon.

Pistän linkin v. 2003 tehtyyn packboat-retkeen, jonka vetäjänä oli Packboatin omistaja Alv Elvestad. Retkellä oli mukana 8 melojaa, joista 6 sooloa ja yksi kaksikkopari. Teksti on valitettavasti saksaksi, mutta kuvistakin voi jotain päätellä, jos kieltä ei osaa.
http://home.arcor.de/canadier-gps-info/ ... nd03-2.htm

Google Earthissa Imofossenin yläpuolinen jokiosuus on nimellä Njargajohka.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05


Paluu RetketPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron