Syystapaamisen 2014 ohjelma

Tulevat ja menneet melontatapahtumat.

Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja fögö » 04 Syys 2014 23:48

Syyskokoukseen on hahmoteltu melontatekniikan kehittämiseen tähtääviä kursseja, tai piekkminkin opetustuokioita. Näitä on vuosien varrella aiemminkin yritetty, mutta ne ovat menneet aina eri tavoi pieleen. Meillä Ripan kanssa on ollut kantavana ajatuksena, että melonta on hauskempaa, kun osaa meloa paremmin. Emme tosin tiedä, jakaako yhdistyksen syvät rivit tämän näkemyksen kanssamme. Sen vuoksi päätimme aloittaa tämän keskustelusäikeen.

Onko jäsenistön melontataidot jo sillä tasolla, että leppoisa yhdessä melominen niin sileällä kuin koskessa riittää koko viikonlopun ohjelmaksi? Vai voisiko "opetus" tai vinkkien antaminen olla pelkästään epävirallista, sivulauseessa (myönteisessä hengessä) heitettyä vihjailua? Vai tarvitaanko erillisiä ja nimettyjä "tekniikkaklinikoita"? Jos tarvitaan, niin mikä niiden sisältö voisi olla? Jos jotkut osa-alueet juuri Sinun melonnassasi tarvitsevat kohennusta, niin mitkä?

Jos tästä keskustelusta joitain melonnan osa-alueita nousee keskeisiksi kehittämiskohteiksi, niin hallituksen melontatekniikan kehittämisjaosto ryhtyy pohtimaan, ja mahdollisuuksien mukaan myös toimimaan, sen puolesta, että tähän jäsenistön huutoon voitaisiin vastata.

Näin kirjoitti
nöyrin
sihteerinne.
fögö
 
Viestit: 42
Liittynyt: 29 Maalis 2010 12:19

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja StefanEppu Blomqvist » 05 Syys 2014 00:17

Oma henkilökohtainen näkemykseni on luonto-osaamiseen pohjautuva. Koskaan ei ole valmis, lähellekään, aina voi osata paremmin tai edes muistaa paremmin mistä oli kyse. Mieltymys on myös tekniseen osaamiseen, tuo mielekkyyttä lisää aimo annoksen. Kannatan ilman muuta tekniikka asioiden esiin tuomista, mitä vain. Harmillisesti en itse pääse syystapaamiseen töiden takia. Näinä aikoina on keikat otettava harrastuksien eteen vaikka kuinka kismittäisi. Kannattaa ottaa jokin "pre-aihe" pohjaksi jos ei tule osallistujilta etupeltoon aiheita, veikkaan että paikan päällä rohkaistumista aiheiden suhteen sitten irtoaa enemmän.
StefanEppu Blomqvist
Site Admin
 
Viestit: 58
Liittynyt: 05 Joulu 2009 13:46
Paikkakunta: Espoo

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja Henrik Juntunen » 05 Syys 2014 08:30

Melonta taitoni ovat kehittymässä silti tekniikka on usein piilossa. Mielestän tekniikkaharjoitusten anti on siinäkin että saa aavistuksen että "tuokin on mahdollista". Tapaamisten antia on myös vertailujen mahdollisuus ja oman tekemisen arviointi. Pysyykö helposti joukon vauhdissa. Kääntyykö kanootti. Koskeen en vielä ole valmis yrittämään.
Henrik Juntunen
 
Viestit: 6
Liittynyt: 29 Syys 2012 14:04

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja Pasi Talvitie » 06 Syys 2014 01:30

Samoilla linjoilla: melonta on hauskempaa, kun on edes jonkinlaisella hajulla tekniikasta. Itse opin J-vedon vasta viime vuonna, syystapaamisessa saamieni vinkkien avulla, ja juutuubista kertaamalla. J-vedon vaihtoehtoja olisi kiva oppia myös, niistä kun en ole päässyt vielä ihan täysin hajulle, sitä joki-J:tä lukuunottamatta, jolla meloin ekat kymmenen vuotta. Viimevuotinen tekniikkapaja oli hyvä, sitä kahdeksikkoa tuli jonkun kerran kierreltyä Joensuussa Pyhäselän rannan venesatamassa, poijujen ympäri. Tänä vuonna tekniikkatreenit on jääneet vähiin, niinkuin melontakin, kun kaikki aika on mennyt muuttopuuhissa. Kanootti on käynyt vesillä viimeksi kuukausi sitten. Hyvä kun sentään alkukesästä kerkesi vesille. Tasaisilla vesillä olen minäkin etupäässä melonut, koskessa viimeksi 2003. Pitäisi sinnekin joskus uskaltautua. Semmoinen retkimelojan perustekniikkasetti olisi mukava; vähän tasaista ja vähän virtaavaa, isot kuohut kierrän kuitenkin vielä maitse.
Avatar
Pasi Talvitie
 
Viestit: 41
Liittynyt: 16 Syys 2013 22:21

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja Heikki » 06 Syys 2014 09:52

Lähettäjä:Heikki Lahdenmäki. Luullakseni en itse tule syystapahtumaan, mutta arvioisin ikääntymisen vaikutusta melontaan. Tekniikka korostuu, kun voimat vähenee ja erilaiset vaivat ovat riesana. Vaimoni ja minä olemme jo molemmat 70 vuoden (paremmalla) puolella, mutta melominen inkkarilla kiinnostaa edelleen. Pientä ongelmaa on esiintynyt kanootin nostossa auton katolle ( n. 26 kg ), on se vielä onnistunut. Toiveissa olisi vielä saada muutaman kilon kevy-empi kanootti niin tämäkin auttaisi asiaa. Matkat ovat lyhentyneet ja vesille lähtökerrat harventuneet, mutta kipinä elää edelleen. Viime aikoina olemme meloneet pääasiassa tasaisia vesiä, mutta kyllä jonkinlaisen koskenkin lasku vielä onnistuu.
Heikki
 
Viestit: 2
Liittynyt: 13 Loka 2013 20:11

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja Auli Köresaar » 06 Syys 2014 10:52

Moikka

Ihan perusteita olis kiva oppia. Mielelläni kuuntelisin ja katselisin oikeita tapoja meloa, eriasia sitten miten vanha koira oppii.
Houkuttelen ainakin yhden kaverin mukaan jos siellä luvataan perusasioiden opetusta joita jäykempikin rautakanki voisi hyödyntää. Auli
ps. ( EN pysty olemaan polviasennossa vaikka kuinka ivailisitte!!)
Auli Köresaar
 
Viestit: 7
Liittynyt: 23 Maalis 2010 17:42

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 06 Syys 2014 12:26

Tänä vuonna näyttää tapaamiseen tulevan poikkeuksellisen paljon uusia ja innokkaista melojia. Aika moni haluaa opetella myös ihan perus asioita. Tosin niitä perusasioita me kaikki taidetaan opetella ikuisesti. Se vaan on niin että kaikenlaisia temppuja oppii nopeammin, mutta peruseteenpäinmelontaa joutuu harjoittelemaan lopun ikänsä.

Minä olen tullut siihen tulokseen, että ei ole niin paljon väliä melooko polvillaan vai istuen, kunhan kanootti on siihen sopiva. Monissa kaksikoissa penkki on niin korkealla, että polviasennossa melonta ei ole mahdollista.
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja IS. » 07 Syys 2014 10:43

Jo julkaistu ohjelma näyttää hyvältä. Jos halutaan niin sitä voisi kehillä eteenpäin.

Jokin sopiva tasapaino ohjatun koulutuksen ja omatoimisemman melonnan välillä lienee paikallaan. Esimerkiksi niin, että la-aamupäivällä olisi tarjolla koulutusta klo 10-12 (2 * 1h) ja iltapäivällä vapaamuotoisempi retki sileälle tai koskeen kunkin halujen mukaan. Yksi vaihtoehto voisi tietysti olla myös kokopäivän retki.

Vastaavasti sunnuntaina, koulutusta halukkaille tunnin sessioina klo 10-13. Vaihtoehtona omatoimista melontaa koskessa tai sileällä.

Yhdsen tunnin kurssit tai koulutustuokiot voisi tehdä kohtaisen selkeästi rajatuista aiheista ja määritellä myös taso: 1) perustekniikat tai 2) edistyneemmät tekniikat. Esim.
- Suunnanpitotekniikat kaksikolla (melaperäsin, J-veto, stern pry, Hit and switch,...) T1
- Suunnanpitotekniikat soololla (melaperäsin, J-veto, stern pry, Hit and switch,...) T1
- Tehokas ja taloudellinen eteenpäinmelonta soololla tai kaksikolla T1
- Erilaisia koskitekniikkoja kuten jo ohjelmassa on mainittu.
- jne.

Minua kiinnostaisi erityisesti pari aihetta:
- Off-side tekniikat, eteen- ja taaksepäin (T2)
- Taaksepäinmelonta, erityisesti ohjaaminen soololla ja kaksikolla (T2)

Kursseja voisi laittaa tarjolle mahdollisimman paljon, enemmän kuin on mahdollista pitää. Osallistujilta pyydetään sähköpostilla ilmoittautumiset etukäteen tai viimeistään perjantai-illalla paikan päällä. Ilmoittautumisten perusteella päätetään mitkä kurssit pidetään ja lopullinen ohjelma julkaistaan lauantaina aamiaisella.
IS.
 
Viestit: 51
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:06

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja Martti P. » 07 Syys 2014 21:17

Tasaisen veden matkamelonta kaksikolla on laji, jossa riittäisi hiomista. Sehän ei ole ollenkaan niin yksinkertaista kuin yleensä ajatellaan. Olen siihen muutamankin kerran yrittänyt puuttua, mutta vastaus on aina luokkaa ”antaa kaikkien kukkien kukkia”. Ja kuitenkin voisi kuvitella, että juuri meidän yhdistyksemme pitäisi olla oikea paikka näiden taitojen hankkimiseen. Avoin tasainen vesi tuulineen ja aallokkoineen on ympäristö, jossa juuri tehokas eteneminen on pääasiassa. Ei siinä auta pitkälle se, että manööverit ja pyörittelyt ovat hallinnassa.

Kun katsoo kaksikkojen menoa keskimäärin, niin paljon olisi parantamisen varaa. Avokanoottiyhdistyksen jäsenten pitäisi olla esimerkkinä vaikkapa mökkimelojille ja vuokrakanooteilla menijöille jo visuaalisessa mielessä. Eikä kajakkimelojien vaivoin kätkemä väheksyntä ainakaan vähene räpiköintiämme katsellessa.

Listaan tähän muutamia perusasioita, joiden noudattaminen jo yksistään parantaa kulkua samalla kun näkövaikutelma paranee:

1. Melotaan tahdissa. Keulameloja määrää tahdin, ja perämeloja pysyy siinä tehden myös korjaukset tahdin puitteissa. Antaa parhaan tehon. Tämä on ihan ensimmäinen asia, joka on otettava päämääräksi. Kuinka usein nähdään kajakkikaksikon melovan epätahdissa? Eipä juurikaan. Mutta inkkarit harovat niin epämääräisesti, että silmään sattuu.

2. Melotaan eri puolilta. Balanssin kannalta tärkeätä.

3. Vaihdetaan puolta yhtä aikaa. Tämä on mm. keulamelojaa ajatellen huomaavaista, koska perämelojan satunnaiset puolenvaihdot aiheuttavat heilahtelua. Tämä saattaa vaikuttaa jopa perhesopuun.

4. Istutaan jalat eteenpäin laitojen viereen kevyesti ojennettuina, ei polvet vierekkäin koukussa. Näin saadaan paras mahdollinen balanssi ja paras tuntuma penkkiin. Kaksikolla harvemmin melotaan polviltaan, mutta kovassa aallokossa se voi joskus olla tarpeen.

Näillä eväillä päästään jo hyvään alkuun. Harjoiteltavaa jää edelleen. Takamelojan on opittava tekemään korjaukset vedon yhteydessä. On lähdettävä tuuleen katsomaan, miten se vaikuttaa ohjaukseen. On ymmärrettävä trimmin vaikutus, kuten että keulapainoinen kanootti pyrkii nousemaan tuuleen ja peräpainoinen puolestaan painumaan myötäiseen. Ja ennen kaikkea pitää oppia käyttämään melaa tehokkaasti. On suuri ero tuloksessa, ottaako vedon kunnolla edestä vai koukkaako kainalosta. Ja kumminkin sama määrä energiaa kuluu kummassakin.

Keulamelojaa pidetään usein pelkkänä moottorina, joka ei osallistu suunnan pitoon. Itselläni on hyvin vähän kokemusta tuosta paikasta. Sitä enemmän sitten perämiehen hommista keulapainoisessa paatissa. Se tuntuma on, että keulassa olisi mahdollisuus vaikuttaa asioihin enemmän kuin luullaan. Koskessahan tämä on selviö. Siinä olisikin sitten enemmän tutkimisen aihetta.

Tämä aihepiiri saisi mielestäni saada enemmän huomiota osakseen seuran toiminnassa, kukaties jo syystapahtumassa.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Syystapaamisen 2014 ohjelma

ViestiKirjoittaja fögö » 07 Syys 2014 23:26

Ilkalla on hyviä ideoita. Aamupäivällä lyhyitä kursseja ja iltapäivällä opittujen tekniikoiden veivausta omaan tahtiin on minusta erinomainen. Napakoita, suppeaan aiheeseen keskittyviä kursseja, eikä laajoja, pitkään kestäviä kokonaisuuksia; ja sitten melotaan. Siis pääasiassa melotaan, kursseilla ollaan vaan vähän aikaa.
Kursseille ilmoittautuminen pe-iltana, viimeistään lauantaina aamiaisella.

-Fögö
fögö
 
Viestit: 42
Liittynyt: 29 Maalis 2010 12:19

Seuraava

Paluu TapahtumatPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa