Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

Turvalliseen melontaan turinoita.

Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 10 Touko 2010 14:52

Jaakko kirjoitti toisaalla kanoottien luvattoman huonosta koskivarustelusta ja siitä kuinka lisäkellukkeet kannattaisi kiinnittää poikkipienojen sijaan kanootin runkoon.

Minä veikkaan, että keskiverto vuokrakanootin käyttäjällä ei ole harmainta hajua siitä kuinka kellukkeet tulisi kanoottiin kiinnittää tai ylipäätään, että kellukkeita edes tarvitaan. Minulla on jotenkin sellainen mielikuva, että vuokrakalustossa ei yleensä ole mitään kiinnityslenkkejä rungossa. Eivätkä kanoottivuokraajat aina edes tarjoa lisäkellukkeita tai kysy minne on menossa. Edes seurojen vuokraamissa inkkareissa ei taida olla kiinnityslenkkejä, vai onko?

Onnellisessa tietämättömyydessä rohkeus riittää koskenlaskuun ilman erityisiä varusteitakin tai ainakin mulla riitti ;) Onneksi omalle kohdalleni sattui sen verran asiansa osaava kanoottivuokraaja, että huolehti meille edes asialliset lisäkellukkeet ja näytti kuinka ne kiinnitetään kanoottiin kunnolla. Kypärätkin saimme mukaamme ja muistaakseni ne kiinnitettiin heti tukevasti poikkipienaan ja tämä kiinnitys kesti myös kosket.

En nyt millään muista mitä inkkarimelonnan alkeiskurssilla tästä koskenlaskusta sanottiin, mutta heti kurssin jälkeen me ainakin säntäsimme yksinämme Jongunjoelle sen suuremmin empimättä. Jäiköhän meiltä jotain oleellista kuulematta vai ymmärtämättä?
Kuinka paljon aloittelijoita sitten kannattaisi varoitella? Melkein tekisi mieli sanoa, että liika tietämys on pilannut hauskuuden koko hommasta. Varustekasa sen kun vaan kasvaa ja "koski" on jo sananakin pelottava. :shock:
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja IS. » 10 Touko 2010 21:09

Kypärätkin saimme mukaamme ja muistaakseni ne kiinnitettiin heti tukevasti poikkipienaan ja tämä kiinnitys kesti myös kosket.


Kuulostaa hyvältä :o .

Siuntionjoella oli pari viikkoa sitten pari kanootinraatoa. Ensimmäinen oli kosken jatkeella veden vallassa olevassa pöpelikössä, jäljistä päätellen se oli jossain vaiheessa ollut kiertyneenä puun ympärille. Kohtalaisen vaarallinen paikka uimarille. Toinen oli ylösalaisin, toinen pää pystyssä keskellä koskea. Ilmeisesti tiukasti kiinni kivissä.

Kuuleman mukaan molemmmat olivat tämän kevään satoa ja vuokrakanootteja. Vuokraaja oli kuulemma saanut korvauksen paateistaan vakuutusyhtiöltä joten Siuntiuonjoelta saisi pari paattia, jos joku ei ole jo ehtinyt ottamaan talteen. Ehkä pientä laittoa :D Löytyvät Myllykylästä alavirtaan.

Ilkka
IS.
 
Viestit: 51
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:06

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 10 Touko 2010 23:42

Tiina Kujansuu kirjoitti:Jaakko kirjoitti toisaalla kanoottien luvattoman huonosta koskivarustelusta ja siitä kuinka lisäkellukkeet kannattaisi kiinnittää poikkipienojen sijaan kanootin runkoon.


Joo - pitää vähän tarkentaa.

Kyseessä oli Kurussa toimivan Erä- ja luonto-opas, International Wilderness Guide program -koulutusohjelman kalusto. Kaupallinen vuokraamo on eri asia kuin oppilaitos. Ymmärtääkseni oppilaitoksen vastuu oppilaistaan on aivan eri luokkaa kuin ohjelmapalveluyrittäjän.

Ja se, miksi kommentoin puutteellista varustusta, sille on tarinansa: viime keväänä tapasin kyseisen oppilaitoksen porukan Jongun Hujauksen viikonloppuna Kaksinkantajan laavulla. Eräs oppilaista, Mongolialainen kaveri kertoi minulle, että hän oli kaatunut Kangaskoskessa ja jäänyt puristuksiin kanootin ja kiven väliin. Hän oli pinteessä sen verran kauan, että pois päästyään oli hypoterminen ja sai sellaisen kokemuksen, ettei sen koommin halunnut koskia laskea.
a) jos kanootissa olisi ollut kunnon kellukkeet, todennäköisyys jäädä puristuksiin olisi ollut olematon
b) jos kurssilaisilla olisi ollut kunnon varusteet tuohon keliin, mm. kuivapuvut, niin kaverilla ei olisi ollut kylmän veden suhteen mitään hätää

Seurasin oppilaiden virtaavan veden reskutusharjoitusta. Sen verran kömpelöä puuha oli, etten olisi ikipäivänä vienyt noita nuoria kevättulvaiselle Jongunjoelle sillä kalustolla ja varusteilla. Ihan oikeasti se mongolialainen kaveri oli hengenvaarassa. Keväinen Jongunjoki ei ole paras mahdollinen alkeiskoulutuspaikka. Siitä vaan on tullut jonkinmoinen tuon alan koulutuksen kulttijoki.

Panen tämän viestin Kurun oppilaitoksen rehtorille, toivottavasti saamme hänenkin kommenttinsa.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 11 Touko 2010 16:11

Koulusta valmistuu varmasti hyviä oppaita, kun on ensin itse koettu kuinka homma menee pieleen. Toisaalta, jos koulussa ei opeteta ja ole käytettävissä kunnon varusteita, niin kuinkas he sitten osaavat muita opastaa? Vilkaisin ihan mielenkiinnosta ko. oppilaitoksen sivuja ja siellä sanotaan, että oppilaat suorittavat 2 viikossa BCU:n 2 tai 3 tähden testin. Joku pätevä kouluttajien kouluttaja heillä siis täytyy olla. Ei kai tuota koetta nyt ihan kuinka vain voi läpäistä?
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 11 Touko 2010 19:57

Tiina Kujansuu kirjoitti:Vilkaisin ihan mielenkiinnosta ko. oppilaitoksen sivuja ja siellä sanotaan, että oppilaat suorittavat 2 viikossa BCU:n 2 tai 3 tähden testin. Joku pätevä kouluttajien kouluttaja heillä siis täytyy olla. Ei kai tuota koetta nyt ihan kuinka vain voi läpäistä?


On siellä, ainakin yhdistyksemme jäsenellä, Petri Leinosella, hänellä on tähtiä ja tasoja vaikka muille jakaa.

Brittisysteemi on kaksijakoinen ja logaritminen. Tähtitasot kuvaavat henkilökohtaisia taitoja ja Level -tasot kuvaavat opas-/kouluttajataitoja.

Logaritminen tarkoittaa sitä, että mitä ylemmäs mennään sen vaativammaksi homma käy. Tähtiä saa kolmeen saakka helposti, mutta neljäs on kiven takana ja viides on jo kaikkien vesien taitaja.

Suomessa on mahdollista saada tuo kolme tähteä, siinä riittää suorituksen vastaanottajaksi yksi tietyn tasoinen coach. Muistaakseni Level 4. LIsäksi ainakin vanhan BCU-systeemin mukaan Coach-tasoja oli jaettu alalahkoihin, Canoe, Kayak, Sea jne.

Englannissa systeemi muuttui muutama vuosi sitten enkä ole uuteen systeemiin paneutunut. Britit osaavat tehdä näistä aika byrokraattisia kuvioita. Toisaalta koulutuksen tulosten laadun mittaaminen on aika yksiselitteistä ja siten laatu tasaista.

Verrattuna Kanoottiliiton systeemiin, meillä Etelä-Suomessa opastason kurssin käynyt ei välttämättä ole yhtä Pohjois-Suomen isoissa vesissä koulutuksensa saaneen oppaan kanssa. Meillähän ei ole kanoottikohtaisia alalajeja, vaan oletetaan, että opas hallitsee kanootin, kajakin, koskarin ja poolon. Käytännössä koulutus ja tehtävät ovat kajakki-orientoituneita. Mm eskimokäännös-vaatimus. :)

Periaatteessa taitovaatimukset BCU/Kanoottiliitto ovat samat, mutta käytännössä on eroja, meillä loppukoe ei ole niin tiukka kuin Englannissa. Samoin meillä Kouluttaja säilyttää Kouluttajapätevyytensä vaikka ei juurikaan kouluta, kunhan käy kouluttajatapaamisisa saamassa lisäoppia. Suomessa luotetaan enemmän ohjaajan ja kouluttajan omaan arvointikykyyn omista taidoistaan, englannissa uskotaan sovittuihin mallisuorituksiin, mm. mikä on oikeaoppinen ylätuki/alatuki, onko eskimo luonnollinen osa melontaa vai laboratorio-olosuhteissa aikaansaatu temppu jne.

Jos koulututtautuminen kiinnostaa, niin suosittelen molempia kursseja. Varsinkin englantilaiset kouluttajat ovat ammattitaitoisia opettajia. Ja tulee kielikylpy samalla. Suomessa koulutuksen taso vaihtelee enemmän opettajan persoonan ja mieltymysten mukaan. BCU huomioi koulutuksessa mm. erilaiset etniset ja uskonnolliset taustat, invaliditeetit, mm. jouduin allekirjoittamaan todistuksen, ettei minua ole tuomittu seksuaalisesta häirinnästä.

Olen Kanoottiliiton opas ja BCU Level 2 Coach Open Canoe ja henkilökohtaisia tähtiä on neljä Open Canoe.
Lisäksi olen suoritanut pakollisen BCU Safety Testin, joka on päivän turvakurssi ja loppukoe. Suomessa riittää EA2 tai Kanoottiliiton EA2 -tason melontapainotteinen ensiapukurssi (tämän ongelma on, että kurssi ei ole kansainvälisesti tunnustettu, jos sitä tarvitsee, pitää suorittaa Punaisen ristin EA1, se on kansainvälinen), mitään erillistä turvakoulutusta ei suomessa ole, vaan se kuuluu osana melontaohjaaja- ja opastason kurssia.

Jos kiinnostaa:
http://www.bcu.org.uk/tests-and-awards/ ... s-courses/
http://www.kanoottiliitto.fi/koulutus/
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja salmi3 » 12 Touko 2010 19:26

Ahaa, täällä keskustelaan meikäläisen tekemisistä!

Joo, olin siis oppaana/opettajana Jaskan mainitsemalla Jongunjoen retkellä viime keväänä Kurun kansainvälisen eräopaskurssin kanssa. Oli ehkä vähän väärä osoite vetää koulun rehtori mukaan tähän keskusteluun. Tottakai rehtori on vastuussa oppilaitoksensa toiminnasta mutta ei kuitenkaan ole mukana retkillä ja saa täten tapahtumista vain toisen käden tietoa. Varsinkin kun olemme Jaskan kanssa tuttuja jo monen vuoden takaa ja jutustelimme retken kulusta jo paikan päällä tavatessamme niin olisi ollut helppo kerrata faktat suoraan minulta.

En tiedä mistä tämä keskustelu on lähtenyt liikkeelle mutta kommentoin edes tässä näkyvään ketjuun. Käsittelen tässä vain Kurun eräopaskurssin opetusohjelmaan kuuluvia melontaretkiä missä itse olen ollut mukana opettajana. Kirjoitus on minun henkilökohtainen mielipiteeni enkä ole ollut yhteydessä koulun johtoon asiasta.

Jongunjoki tuli retkikohteeksi muutama vuosi sitten kun aikaisempi melontaretkien vakiokohde Ileksa-joki Venäjän Arkangelissa tuli liian hankalaksi saavuttaa huimasti kohonneiden helikopteritaksojen takia. Ensimmäisellä Jongunjoen reissulla oli mukana kaksi brittiläistä BCU melontakouluttajaa, Phil Hadley ( mm. Level 5 Coach Open Canoe, korkein taso ym. ym. ) ja Dave Perry, kokenut kouluttaja hänkin. Sama joki, sama kalusto.

Kurun eräopaskurssilaiset tekevät vuoden aikana useita pitkiä retkiä patikoiden, hiihtäen ja meloen sekä Suomessa että Venäjällä. Tavoitteena on hakeutua mahdollisimman erämaisiin olosuhteisiin, pois rakennetusta ympäristöstä ja jopa poluista. Tarkoituksena on koulia monessa liemessä keitettyjä opaita jotka ovat toimintaympäristössään selvästi asiakkaidensa yläpuolella toimintakyvyssään, taidoissaan ja kokemuksissaan. Näin saavutetaan tilanne jossa opas on toimintakykyinen vielä silloinkin kun tilanne kaikesta huolimatta kehittyy haastavaksi ja pystyy huolehtimaan asiakkaistaan. Kurssille hakeneista hyväksytään noin 20% kurssille. Melko pitkälle valikoitunutta porukkaa jo tässä vaiheessa, ympäri maailmaa. Kaikilla on jo vahva tausta retkeilystä, joillain myös melonnasta. Itse en nimittäisi retkiä kuitenkaan ”extemeksi”, tavallista retkeilyä tavallisilla varusteilla omatoimisesti, ei haeta vaaraa.

Asiaan:

Kaatumisia sattuu. Kurssilaiset käyvät syksyllä viikon pituisen melontakurssin allekirjoittaneen ohjauksessa jossa käydään läpi melontataitoja BCU:n 2 tähden taitoihin asti ja kaikki siihen sisältyvät pelasautumistekniikat samoin suuri osa BCU:n Safety Testistä joka mielestäni on tärkeä kurssi oppaalle. Keväällä ennen joelle lähtöä kertaame vielä jo opittuja asioita kolme päivää sekä harjoittelemme kanootin hallintaa virtaavassa vedessä. Turvallisuuteen kiinnitetään päähuomio. Riskit, taidot, pelastautumisjärjestelmä. Kun osanottajille on tullut enemmän kokemusta ja näkemystä melonnasta ja siihen liityvistä riskeistä on käytetty vielä yksi päivä retken aikana Safety Testin loppunsaattamiseen ja mm. järjestetty lavastettuja onnettomuuksia jotka kurssilaiset ratkaisevat, siis käytännössä useita samanaikaisia kaatumisia, sekavia tilanteita ja nopeita tilannearvioita ja toimintaa. Päälle yhteinen toiminnan arviointi ja keskustelu jokaisesta tilanteesta. Tätä ”räpellysta” Jaska oli todistamassa.

Jaskan kanssa olen samaa mieltä siitä että joki ei ole vähän meloneille paras mahdollinen oppimisen kannalta: Hankalat paikat alkavat heti Jonkerilta lähtiessä, kun taidot kehittyvät ja meno rentoutuu niin joki helpottuu.

N:n ( se Mongolialainen kurssilainen) kaatumisesta. Koski oli Kalliokoski, melko vaivalloinen rannalta tutkittava, pitkähkö, näkyvyys huono. Mobile Adventuren sinänsä hyvä Prospector oli vain liian raskaassa lastissa taitoihin ja aaltoihin nähden ja vettä tuli liikaa sisään. Meloja ei jäänyt mihinkään puristuksiin ( koskessa veden varaan joutumiseen liittyvät asiat oli käyty vielä kertauksena vain hetkeä aikaisemmin) mutta sai koskessa kosketuksia kiviin uidessaan rantaan. Vedessäoloaika oli varmasti alle minuutin. Kun yhytin N:n rannalta hän tietysti valitteli kolhujaan mutta oli pääasiassa huolestunut kastuneista tupakoistaan. Kuivat vaatteet päälle ja matka jatkuu. Mongolia on ilmeisen kuiva maa ja vesiretkeily lähellä ”Napapiiriä” on varmasti jotain kuukävelyyn verrattavaa. Myös matkan aikana sattuneet tapahtumat saavat suuret mittasuhteet ja niitä voi vielä vähän värittää vasta DVD:ltä nähdyltä ”Viimeinen koski Jongnjoella” -videolta napatuilla yksityiskohdilla parin päivän päästä tavatuille satunnaisille melontakonkarituttavuuuksille.

Joo, Kurussa annetaan melontakoulutusta eräopasoppilaille. Yleispätevää, mielestäni, sekä avokanootti että kajakki, sileällä ja virtaavassa vedessä. Ehdottomasti keskittyen turvallisuuteen. Mutta kanootti on vain väline saavuttaa kokemus luonnossa, ei itseisarvo. Koska oppilaat ovat kansainvälisiä pitää myös tutkintojen olla kansainvälisesti tunnettuja, siksi BCU. Kolmen viikon täyspäiväisen melonnan päätteeksi monet kurssilaiset saavuttavat BCU:n 2 tähden tason, eivät tosin kaikki, jotkut jo melontaa runsaasti aiemmin harrastaneet pystyvät tässä ajassa omaksumaan 3 tähden tason henkilökohtaisissa taidoissa.
Tähän kouluttamiseen ja arviointiin tunnen olevani pätevä yli 20 vuoden melonnan harrastamisen jälkeen ja 12 vuoden BCU kouluttautumisen jona aikana kursseja Englannissa lähes kolme kuukautta yhteensä.

Jaskalle ja muille huolestuneille haluaisin lohduttaa että älkää olko huolissanne: turvallinen melonta on ehdottomasti Kurussakin se mistä pidetään kiinni. Pari vuotta sitten kun retki tehtiin Venäjän Karjalassa jouduimme tekemään päätöksen jättää 2/3 reitistä melomatta liian haastavien olosuhteiden takia. Kevät oli reilusti myöhässä ja virtaama liian suuri, riskit samoin, joten meloimme kiltisti vain alavirran sileän osuuden.

Saattaa olla että höpisin täysin asian vierestä kun en ole seurannut tarinointia aiheesta aikaisemmin. Kalusto voisi aina olla parempaakin mutta ”Hifistelyyn” en haluaisi itse olla aloittelijoita ohjaamassa. Terveen järjen käyttöön ja omien taitojen tuntemiseen kylläkin. Hienoja hetkiä kouluttajalle on kun näkee riemun oppilaiden kasvoilla kun he tuntevat onnistuvansa ja hallitsevansa kanoottiaan. Näin kävi lopulta myös N:lle ”joka ei koskaan melo koskia”.

Petri Leinonen
salmi3
 
Viestit: 1
Liittynyt: 11 Touko 2010 12:56

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja Janne Janhunen » 13 Touko 2010 10:53

Tervetuloa Petrikin keskustelemaan! Taitaa keskustelu olla kokonaisuudessaan tässä säikeessä, joten keskustelun alkukin on siis nähtävissä.

Jaakko Mäkikylä kirjoitti:
Eräs oppilaista, Mongolialainen kaveri kertoi minulle, että hän oli kaatunut Kangaskoskessa ja jäänyt puristuksiin kanootin ja kiven väliin. Hän oli pinteessä sen verran kauan, että pois päästyään oli hypoterminen ja sai sellaisen kokemuksen, ettei sen koommin halunnut koskia laskea.salmi3 kirjoitti:
Meloja ei jäänyt mihinkään puristuksiin ( koskessa veden varaan joutumiseen liittyvät asiat oli käyty vielä kertauksena vain hetkeä aikaisemmin) mutta sai koskessa kosketuksia kiviin uidessaan rantaan. Vedessäoloaika oli varmasti alle minuutin. Kun yhytin N:n rannalta hän tietysti valitteli kolhujaan mutta oli pääasiassa huolestunut kastuneista tupakoistaan. Kuivat vaatteet päälle ja matka jatkuu.

Tarinoissa on pientä ristiriitaa havaittavissa. Minuutissa voi tulla kylmä ja epämiellyttävä olo, mutta tuskin vielä hypotermiseksi, jos saa kuivaa päälle. On tainnut mongolian poika vähän värittää tarinaa leirinuotiolle saavuttua. Sitäpaitsi jos tilanne on jännittävä, jokainen sekunti muuttuu kymmeneksi.
Kuva
Avatar
Janne Janhunen
 
Viestit: 320
Liittynyt: 15 Helmi 2010 09:43
Paikkakunta: Espoo

Re: Aloittelija vuokrakanootilla koskeen?

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 13 Touko 2010 13:00

Kiitos Petrille hienosta ja perusteellisesta vastauksesta.
Tarkennan Petrin kysymää:

MIksi välitin viestin koulun rehtorille?

Organisaation johtaja on se, joka jakaa resurssit toimintaan ja jonka on hyvä tietää, mitä laitoksesta puhutaan. Noin vaativassa koulutuksessa kunnon varusteista ei ole haittaa. Päin vastoin, mitä toimintakykyisempi oppilas on, sitä paremmin jaksaa opetella ja oppia. Kylmissä vesissä, mitä Suomessa vedet yleensä ovat, kuivapuku on aina parempi vaihtoehto kuin vaihtovaatteet. Ja koskessa tehokas kanootin kelluvuus varusteilla ja ilmasäkeillä on huomattava lisäturva. Vertaisin opasta työssään vastaavisa olosuhteissa toimiviin viranomaisiin. Oletan, että Kurun metsurioppilailla (onko niitä?) on muutkin varusteet kuin pussihousut, lippalakki ja sarkatakki. Näkisin mielelläni jonain päivänä opaskurssilaisia kuivapuvuissa ja kunnolla kelluttavissa kanooteissa.

Varusteet, jotka pitävät toimintakunnossa haverinkin jälkeen eivät ole hifistelyä.

Minun kylmän veden varusteet kalsareista kuivapukuun ja kypärään maksavat noin 500 euroa.
Kanootin kellukkeet ja kellukkeiden sekä tavaroiden kiinnitykset maksavat pari sataa.

Hillikuitukanootti, retkiespressokeitin ja hopeinen viskikuksa ovat silkkaa hifistelyä, sen myönnän. :)

Vielä kerran kiitokset Petrille hienosta kirjoituksesta ja terveiset koulun rehtorille.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57


Paluu TurvallisuusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron