Kanoottiin kiipeäminen

Turvalliseen melontaan turinoita.

Kanoottiin kiipeäminen

ViestiKirjoittaja Rolle » 10 Heinä 2010 22:41

Nätit säät saivat lähtemään rannikolle uinnin ja melontaharjoittelun merkeissä. Pääpaino oli kahvinkeitossa, ja helteestä nautiskelussa. Uikkarit ja kelluntaliivit päällä päätimme kuitenkin harjoitella kaatumista ja kanoottiin nousemista. Meillä on Bellin Northwind, ja toinen melojista on vielä koulupoika. No, se kaatuminenhan kyllä onnistuu. Keikutusta ja laidalle, niin nurinhan siinä mentiin kerta toisensa jälkeen. Meillä ei ollut kanootissa kellukkeita, tynnyreitä, säkkejä tai edes äyskäriä. Vettä oli sen verran, että jalat ylsivät vielä pohjaan tarvittaessa.

Kun pienempi meloja roikkui laidassa, kanoottiin oli helppo kiivetä muutaman kunnon potkun jälkeen. Pienempi meloja tuli sitten myös nätisti laidan yli. Teimme harjoituksen useita kertoja, ja vaikeutena oli lähinnä veden tyhjentäminen kanootista ennen kipuamista. Jos vettä oli kanootissa kovin paljon, se ui syvemmällä, mutta loiskumisen takia kiipeäminen ei kyllä oikeastaan helpottunut. Sää oli tyyni.

Yksin kiipeäminen oli huomattavasti vaikeampaa. Pari kertaa sain kanootin käännettyä päälleni, ja useasti paatti kellui hassussa asunnossa pohja lähes pystysuorassa. Kyllä pääsin useamman kerran kyytiin asti, mutta työlästä se oli. Jos tynnyrit tai säkit olisivat olleet kelluttamassa, kipattessa runko oikein päin vettä olisi todennäköisesti jäänyt vähemmän kyytiin. Seuraavalla kerralla pitää laittaa pojallekin kelluntaliivit pääkke, että viitsii mennä harjoittelemaan oikeasti syvään veteen. Nyt tilanne oli turhan epärealistinen, koska pohjasta pystyi hieman ottamaan tukea kanoottia tyhjennettäessä.
Rolf Moberg
Rolle
 
Viestit: 24
Liittynyt: 14 Huhti 2010 18:18
Paikkakunta: Oulu

Re: Kanoottiin kiipeäminen

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 11 Heinä 2010 01:41

Pitää tehdä pari videonpätkää aiheesta.

Mulla on jonkun aikaa ollut sellainen perusajatus turvallisuudesta, että yritän olla mahdollisimman helppo pelastettava. Tämä ei tarkoita sitä, että pitää olla mahdollisimman paljon turvavarusteita, vaan sitä, että oleellinen toimii ja on riittävää. Mm. kanootin kelluvuus ja oma kelluvuus. Siitä on hyvä alkaa.

Kun kanootissa on kunnon kellukkeet se on helppo tyhjentää, vaikka itse vedessä kanootin vieressä.
Kiipeäminen kanoottiin onnistuu yksinkin, kun kanootissa ei ole liikaa vettä. Oleellista on, että kiipeää keskeltä uimalla kanoottiin. Pitele kanootin laidasta suorin käsin, polski, kunnes kuulet, että jalat on pinnalla, silloin olet vaakasuorassa. Tästä kun lähdet sisään kanoottin vetämällä käsin keskipienasta, niin kanootti ei kaadu päällesi.
Tuulipusakka on hyvä melontaliivien päällä. MItä sileämpi vaatetus, sitä vähemmmän takertuvia elementtejä on haittaamassa kiipeämistä.

Harjoittelu auttaa.
http://vimeo.com/11457273
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Kanoottiin kiipeäminen

ViestiKirjoittaja Martti P. » 13 Heinä 2010 12:30

Rolle kirjoitti:vaikeutena oli lähinnä veden tyhjentäminen kanootista ennen kipuamista....

Yksin kiipeäminen oli huomattavasti vaikeampaa. Pari kertaa sain kanootin käännettyä päälleni, ja useasti paatti kellui hassussa asunnossa pohja lähes pystysuorassa.


Perinteinen tapa tyhjentää kanootti ennen kipuamista on roiskuttaa vesi pois. Se tapahtuu laidan kautta. Uidaan kanootin keskikohdalle ja painetaan laitaa veden alle samalla työntäen kanoottia itsestä poispäin. Vettä roiskahtaa kanootista ulos, ja laitaa voidaan nostaa. Tätä toistetaan rytmikkäästi potkuilla tehostaen. Kun oikea rytmi löytyy, vesi poistuu aika tehokkaasti, joistakin kanooteista lähes kokonaan. Joihinkin pulloreunaisiin sitä tahtoo jäädä, mutta suurin osa poistuu niistäkin. Edeltävänä toimenpiteenä voi pukata kanoottia pari kertaa pituussuunnassa perästä käsin samaan tapaan. Siinäkin jo lähtee vettä.

Jos jalat yltävät pohjaan mainitsemallasi tavalla, voit yrittää yhden miehen Capistrano-flippiä. Käännä kanootti uimaan laitojen varassa pohja ylöspäin. Asetu keskiaisan alle ja nosta toista laitaa sen verran, että imu poistuu. Sitten pohjasta ponnistaen vippaa kanootti ilmaan ja koeta saada se kääntymään ilmassa pohjalleen. Yhtään vettä ei jää. Kaksi miestä pystyy tekemään saman ilman pohjakontaktia. Ukko molempiin päihin ja synkassa saksipotkulla yks, kaks, kolme, hep!

Kanoottiin nousu vedestä ei tahdo onnistua pystyasennosta. Pitää saada jalat pintaan ja sieltä kunnon potkut. Toinen käsi mahdollisimman kauas vastalaidan suuntaan kantoaisalle. Olen huomannut, että toinen kannattaa pudottaa lähemmältä laidalta kanootin sisäpuolelle ja painaa sieltä nyrkillä vasten pohjan ja laidan mutkaa. Sitten vaan vaakaan keskelle aisan päälle ja siitä peffa pohjalle. Loput vedet voi sitten äyskäröidä.

Martti
Viimeksi muokannut Martti P. päivämäärä 13 Heinä 2010 22:51, muokattu yhteensä 1 kerran
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Kanoottiin kiipeäminen

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 13 Heinä 2010 12:50

Martti P. kirjoitti:--------- Toinen käsi mahdollisimman kauas vastalaidan suuntaan kantoaisalle. Olen huomannut, että toinen kannattaa pudottaa lähemmältä laidalta kanootin sisäpuolelle ja painaa sieltä nyrkillä vasten pohjan ja laidan mutkaa. Sitten vaan vaakaan keskelle aisan päälle ja siitä peffa pohjalle. Loput vedet voi sitten äyskäröidä.
Martti


Koko ajan oppii uutta: tuo käsi pohjalle, pitää kokeilla. Juuri tuossa vaiheessaa tuntuu olevan käsiä ja jalkoja ihan liikaa, että mihin ne panisi.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57


Paluu TurvallisuusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron