Sivu 1/1

Onnettomuusraportti

ViestiLähetetty: 11 Huhti 2011 12:53
Kirjoittaja Milko
SSS 11.4.

Lehtikuvaaja pelasti jääkylmään jokeen
pudonneet melojat Perniössä

Salon Seudun Sanomat 10.4 2011 22:07:53

Salon Seudun Sanomien lehtikuvaaja Marko Mattila pelasti sunnuntaina kolme veden varaan joutunutta melojaa Perniössä.

Kuvaaja oli toimittaja Seija Järvisen kanssa Perniön keskustassa seuraamassa Perniönjoen tulvatilannetta, kun he huomasivat joessa kanootin, jonka kyydissä oli kolme melojaa ja saksanpaimenkoira.

– Kanootti kaatui nopeasti, kun se kääntyi poikittain virtaa vasten. Aikuinen nainen ja kaksi kouluikäistä lasta putosivat hyiseen veteen, Mattila kuvailee tapahtumia Perniönjoella.

Järvinen soitti välittömästi hätänumeroon, sillä virtaus oli tulvan takia voimakas ja jokeen pudonneiden uimataidoista ei ollut tietoa.

Mattila ryntäsi jokeen auttamaan veden vietäviksi joutuneita melojia.

Pelastaminen oli hankalaa, sillä rannassa kasvoi tiheästi pajukkoa. Mattila sai kuitenkin käännettyä kanootin niin, että se pääsi puiden välistä rantaan. Veteen joutuneet ihmiset ja koira pelastuivat hyisestä vedestä.

Kaatumispaikan vieressä asuva Maija Laine tallensi kuvaajan urhean teon kamerallaan.

Re: Onnettomuusraportti

ViestiLähetetty: 11 Huhti 2011 13:09
Kirjoittaja Janne Janhunen
Milko kirjoitti:Pelastaminen oli hankalaa, sillä rannassa kasvoi tiheästi pajukkoa. Mattila sai kuitenkin käännettyä kanootin niin, että se pääsi puiden välistä rantaan. Veteen joutuneet ihmiset ja koira pelastuivat hyisestä vedestä.


Hienoa että kanootti pelastui. Hiukan jälleen hymyilytti journalismi. Jutun mukaan pelastaja pelasti kanootin. Hyvä että melojatkin pelastuivat.

Viikonlopun EA2 kurssilla naureskeltiin harjoitustilannetta jälkikäteen videolta katseltaessa. Pelastajat löysivät uupuneen hypotermisen koskikajakistin rannasta kajakki vierellään. Ensimmäisenä nousi kajakki. Kajakisti nousi vasta noin puoli minuuttia myöhemmin :-)

Harjoitukset kurssilla olivat btw tosi hienoja. Mainitussa harjoituksessa yksi kurssilainen löytyi oikeasti tavalliset vaatteet päällä avannosta ja tilanne oli täysin realistinen. Kaveri märät vaatteet päällään piti ensin saada hankalassa paikassa ylös, märät vaatteet pois päältä, kuivaa vaatetta, makuupussia, avaruuspeitettä, lämmintä juotavaa ja toinen kaveri pussiin mukaan lämmittämään. Pelastettu kertoi seuraavana kurssipäivänä mikä pelastustilanteessa meni hänen kannaltaan hienosti, mikä huonosti ja mitkä olivat tuntemukset illalla. Oli kuulema hytisyttänyt koko illan ja ruokahalu oli ollut kohdallaan. Tilannearvostelu kohdistui siihen, että ne märät vaatteet ilman mitään miettimisiä riprapriprap pois. Kehut jokaiseen kuivaan vaatekertaan ja pussukkakaveriin.


Hieno kurssi! Suosittelen http://www.kanoottiliitto.fi/koulutus/k ... teri-2011/

Re: Onnettomuusraportti

ViestiLähetetty: 11 Huhti 2011 13:18
Kirjoittaja Milko
Joo, ilman kuvitusta hommasta saa väärän kuvan. Lehtikuvista näkyy miten melojat roikkuvat kanootissa ja kuvaaja kiskoo alusta rantaan. En ole ehtinyt jututtamaan kuvaajaa ja kysyä mikä kanootin kaatoi. Arvailua on että kova tulvavirta ja iso levoton koira ovat riskaabeli yhdistelmä. Kanootin tyyppiä en kuvista tunnistanut mutta näytti asialliselta peliltä.

Re: Onnettomuusraportti

ViestiLähetetty: 11 Huhti 2011 13:30
Kirjoittaja Janne Janhunen
Kanootti kääntyi poikittain virtaa vasten. Ei siinä sen jälkeen paljoa muuta tarvita kokeneemmallakaan.

Re: Onnettomuusraportti

ViestiLähetetty: 11 Huhti 2011 15:38
Kirjoittaja Janne Janhunen
Verkosta löytyi

http://www.sss.fi/uutiset/212081.html

"Miksi pitää tehdä sankariksi kun ihminen suorittaa sen mitä jo lakikin vaatii, eli auttaa hätään joutunutta."

Mistä näitä tulee?