PLB-hätälähetin rescueME PLB1

Turvalliseen melontaan turinoita.

PLB-hätälähetin rescueME PLB1

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 01 Kesä 2014 09:09

Tiedoksi tämä laite.

Kuva

Ostin kesäkuun 2014 Lapin reissuun PLB-hätälähettimen (personal locator beacon), malli rescueME PLB1 [valmistajan sivu] [suomalaisen jälleenmyyjän sivu]. Laite on pieni. Sen ainoa toiminto on hätäsignaalin lähetys. Niinpä pariston luvataan kestävän 7 vuotta.

Laitteen ostoon liittyvät järjestelyt:
  • Soita Viestintävirastoon ja pyydä heitä luomaan sinulle henkilökohtainen PLB-laitekoodi.
  • Soita jälleenmyyjälle ja pyydä heitä ohjelmoimaan tämä koodi PLB-laitteeseen.
  • Hae varaamasi laite.
  • Lähetä Viestintävirastoon lomake (radiolupahakemus, henkilökohtainen hätälähetin), jotta he voivat yhdistää PLB-laitekoodin sinuun (lomakkeessa kysytään mm. hätäyhteystiedot = keneen otetaan yhteyttä onnettomuuden sattuessa).
Laitteen käyttöön liittyvät seikat:
  • Ota laite retkelle, jos liikut matkapuhelinverkon ulkopuolella (sen voi kiinnittää esim. vyöhön).
  • Onnettomuuden sattuessa vedä antenni ulos, nosta läppä ja paina sen alla olevaa punaista painiketta. Hälytys tapahtuu satelliitin kautta riippumatta siitä, missä päin maapalloa olet. Hälytysviestin mukana kulkee sijaintisi, sillä laitteessa on GPS-paikannin. (Sininen T-painike on testiä varten. Antennin voi kelata sisään ruuvia pyörittämällä.)
  • Suomessa hälytys ohjautuu lopulta viranomaisille, jotka ottavat yhteyttä lomakkeella ilmoitettuihin henkilöihin.
  • Vaikka hälytysviesti kulkee eri reittiä kuin matkapuhelimella soitettu 112-hätänumero, pelastus saapuu Suomessa samalla tavalla (esim. rajavartioston helikopterilla).
Toivottavasti laitetta ei tarvitse koskaan käyttää.

Olen pohtinut, olisinko aiemmilla retkillä tehnyt jotain enemmän tai rohkeammin, jos hätälähetin olisi ollut mukana? En olisi. Jos olen tehnyt yksin vaativia päiväretkiä (esim. Australiassa, Uudessa Seelannissa), ne olen tehnyt reiteillä, jossa on matkapuhelinverkko tai joilla kulkee muita patikoijia (parin päivän välein vähintään). Jos taas on ollut halu edetä pitempi reitti Lapin selkosilla, nuo reitit olen tähän asti kulkenut ilman hätälähetintä. Kyseessä ei siis ole tarve mennä uusiin paikkoihin riskillä. Se on vain lisävakuutus.

Aion kantaa laitetta Lapin retkillä, en muualla. Etelä-Suomessa on muutenkin riittävä matkapuhelinverkko, jotta voin soittaa 112 mistä vain = laitetta ei tarvitse.

Siispä tervetuloa kanssani tuleville retkille Lappiin. Ei ainakaan tarvitse pelätä, että pahan loukkaantumisen takia jäisi maastoon kitumaan. (Seuraavat reissut >> katso Retket-osio.)
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Spot...

ViestiKirjoittaja Timo Puomio » 01 Kesä 2014 21:00

Me ollaan kuskattu soolovaelluksilla ja pidemmillä melonteretkillä mukana Spot Internationalin (http://international.findmespot.com) vastaavaa laitetta. Se on vedenpitävä, kelluva, ja siitä voi lähettää ns. OK -viestin vaikka joka päivä (tulee tekstarina ja sähköpostissa max. kolmelle vastaanottajalle, sijaintipaikka karttakuvaan). Lisäksi siinä on ns. Help-viesti, joka tulee valituille vastaanottajille mutta ei lähde pelastusviranomaisille. Siis jos retki on keskeytynyt, eikä pääse jatkamaan omin avuin, mutta välitötä hätää ei ole. Ja sitten kun on iso hätä, lähtee SOS-viesti suoraan paikallisille pelastusviranomaisille. Toimii lähes kaikkialla.

Rutiini soolokeikoilla on ollut, että OK-viestin on tultava kun kulkija pääsee etappiin. Jos ei tule, niin viestiä odottava käynnistää etsinnän viimeisen OK-viestin ja reittisuunnitelman mukaiselta alueelta.

"Turvallisuus on tunne."

Timo
Timo Puomio
 
Viestit: 10
Liittynyt: 04 Huhti 2011 13:47

Re: PLB-hätälähetin rescueME PLB1 entä SPOT tai Yellowbrick

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 01 Kesä 2014 21:34

Tuo PLB hälytys vaikutaa hyvin samanlaiselta SPOT-paikantimen järjestelmän kanssa.
Minulla on mielikuva, että Vene-lehti on näitä testannut ja nämä jokamiehen laitteiden hälytykset ovat huomattavasti hitaampia kuin esimerkiksi satellittipuhelimella otettu hätäpuheluyhteys suoraan viranomaiseen.

Ton PLB:n hinnalla saa SPOTIN ja siihen vielä seurantalisenssin vuodeksi.

Pohjoismaissa viranomaistoiminta on tehokasta ja ilmaista, mutta kaikkialla ei näin ole.
SPOT myy n. 40 euron lisähintaan ulkopuolisen vakuuden, että pelastamiseen saa käyttää 50 000 USD kahdesti vuoden aikana.
Spotin sivuilta/blogista http://www.findmespot.eu/en/spotnews/index.php?lang=en löytyy esimerkkejä tilanteista, joissa Spot on aktivoitu ja henkilö pelastettu. Ei sillä ihan kaljaa voi tilata.

Mutta oleellisin ero PLB:hen on Spotin seurantamahdollisuus. Laite lähettää sijaintitiedon 10 minuutin välein nettiin karttapojale, josta omaiset voivat seurata matkan edistymistä.
Tämä toiminto syö virtaa, joten laitteen patteri eivät kestä seitsemää vuotta, mutta 2 litiumparistoa lähetti mun Kanadan reissulla runsaan viikon ajan sijaintitietoa n. 8 t päivässä.
Lisäksi Spotista voi lähettää OK-viestin etukäteen ohjeilmoidulle henkilölle. Viesti kulkee e-mailina ja lisämaksusta tekstarina.

Mutta ei tässä vielä kaikki.

Näiden paikantimien uusin sukupolvi toimii yhdessä android-puhelimen tai padien kanssa niin, että voit kirjoittaa vapaamuotoisen viestin ja lähettää sen paikantimen kautta satelliittiin ja sieltä edelleen maa-aseman kautta haluamallesi vastaanottajalle. Nää on rahamiesten vehkeitä.
http://www.yellowbrick-tracking.com/?page_id=1553

Hätäviestin lähetysmahdollisuus on tietysti lisäturva retkeilijälle.
Laite, joka lähettää muutakin tietoa tuo lisäarvoa retkeilijän omaisille.

Minun SPOT-laitteeni lähtee heinäkuussa Heikki Hihnalan ja Jaakko Soivion matkaan Kanadaan Yukon 1000 -melontakisaan.
Siinä melotaan tuhat mailia tahdilla 18 tuntia melontaa 6 tuntia lepoa. Nykyinen ennätys on runsaat 7 vuorokautta!
Laite on kisassa pakollinen varuste.

Timo Puomilta tuli Spot-juttu tätä kirjoittaessani.
Kommentti OK-viesteihin, en ihan heti ohjeistasi pelastustoimia liikkeelle, jos yksi OK-viestii jää tulematta.
SPOT käytää päiväntasaajan yläpuolella olevia kiinteitä satelliitteja, joten varsinkin täällä pohjoisessa voi joitain viestejä jäädä tulematta.
Laite ei kerro, onko viesti mennyt perille. Minulla laite on toiminut moitteetta napapiirin molemmin puolin.

Yellowbrick käyttää napojen kautta kiertäviä Iridiumin satellitteja, joten kattavuus on laajempi, mutta riippuen satellittien sijainneista, huonoja yhteyksiä voi olla tälläkin laitteella.

Tähän linkkiin kannattaa tutustua, täällä on myös käytettyjä laitteita kaupan:
http://www.savantum.com/puhelin/myyntipuhelimet.html

Vuokrasin Savantumista Inmarsat-satelliittipuhelimen Uralin reissulle.
Laite toimi loistavasti.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: PLB-hätälähetin rescueME PLB1

ViestiKirjoittaja Timo Puomio » 01 Kesä 2014 23:55

Jaakolle: riippuu vähän missä liikkuu ja mitkä on riskit. Meillä laite on toiminut moitteetta esim. lat 69.00000 - lat 69.65720 leveyksillä, eli hyvinkin satelliittien peittoalueen sisällä (pohjoinen raja lienee jossain Karhusaaren korkeudella?). Toki kannattaa katsoa ettei nyt ihan kurun pohjalta yhteyttä yritä.
Timo Puomio
 
Viestit: 10
Liittynyt: 04 Huhti 2011 13:47


Paluu TurvallisuusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron