Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

Melonnan opettelu ja tekniikka/välineviisastelu.

Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

ViestiKirjoittaja StefanEppu Blomqvist » 04 Touko 2010 11:52

Melontakauden aloituksen yhteydessä mulla on ollu tapana verestää mieleen myös näitä reskuutusjuttuja. Eilisellä leikittelin bellin magicin kanssa. Jos jollakin videokirjasto nikkarilla on hyvä video tai kuvasarja kuinka magiciin tai vastaavaan sooloon pääsee yksin näppärästi takaisin niin linkistä oisin iloinen. Useamman eri lähestymistavan kautta siinä viisi asteisessa vedessä lähti tunnot varpaista ja sormista. Jäin siis miettimään että viisaampaa olisi lähteä suoraan hinaamaan itseään rantaan kuin jäädä koikkelehtimaan kyytiin takaisin pääsyä. Kevyempi ja lyhyempi henkilö saattaisi mennä ketterästikin mutta vertailukohtana mun 186cm ja 83kg muistettakoon. Sivusta tullessa loppuu vetoalue kesken eikä auta vaikka käyttäisi melaa jatkovartena, hörppää laidasta pahasti. melakelluke auttaa jonkun verran mutta kankeana ei saa jalkaa heitettyä partaan yli. Piikeistä lähestyessä melontaliivi pukkaa jumittamaan partaan osiin.
Melakelluke kainalossa saa tarpeeksi nostetta että bellin pystyy hyvin heittämään tyhjäksi vedestä. Tuumailin myös että jos on tuulista että aallokkoa niin kyytiin pääsy on kyllä enemmän kuin tuuria, tässäkin pelkkä kylmyys kangisti kun kaksiosainen pukuni imaisi vedet jostakin keskivartalon kohdalta sisään rimpuillessa kannarin kanssa.

Toinen mitä jäin pohtimaan noista kirjoitteluista melavetojen määristä minuutissa. Kokeilin näitä tuolla 1,6km ovaalilla.
Omat paukut tällä hetkellä riittävät kahden minuutin vetoon 70 iskua/min sitten sykkeet lyö liikaa ja homma mennee holtittomaksi.

60iskua/min jaksaa mennä suhteellisen hyvin, aikaa kului kierrokseen 11,30min eli nopeus n.8,3km/h. Ero oli iso kun pudotti iskut 50 lyöntiin/ min, aikaa samaan kierrokseen meni 13min nopeutena siis n. 7,4km/h. (keskinopeuksia siis)

Ero oli siinä että 50 iskun määrällä melonta oli mielekästä ja sitä jaksaisi maailman tappiin asti. Hyvä oppi, saattaa olla tarpeen tiedostaa erämelonnan tulevalla pikiksellä kun tavoiteaika annettaan 3,5km pätkälle.
StefanEppu Blomqvist
Site Admin
 
Viestit: 58
Liittynyt: 05 Joulu 2009 13:46
Paikkakunta: Espoo

Re: Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 04 Touko 2010 13:04

Reskuutuksesta:

- kiipeäminen pieneen soloon onnistuu laboratio-olosuhteissa. Ts. uimahallilla, mutta kyllä se pienessä aallokossakin, esim. koskessa on onnistunut. Sitä pitää ihan oikeasti harjoitella kymmeniä kertoja. Melakelluketta voi käyttää kanootin tukemiseen, mutta se kannattaa kaikessa rauhassa sitoa kiinni kanootin poikkipienaan.

Homma ei onnistu jos:
- ei polski jalkoja (ja koko kroppaa pinnan suuntaan)
- ei ole riittävän rivakka liikkeissään, kun heittää itsensä kanootin päälle
- on päällimmäisenä asuna liivit, jossa on paljon taskuja, hihnoja ja muita partaaseen takertuvia elementtejä

Jos on yksin liikkeellä kylmään vuodenaikaan ilman kunnon kuivapukua, on paras vaan pyrkiä rantaan. Ei kannata hukata aikaa ja energiaa kanootin kanssa jos on epävarma onnistumisesta. Kannattaa liikkua rannan läheisyydessä.

Toisaalta tammikuun kuivapukutreeneissä avannossa pystyi puljaamaan tunnin. Kuivapuvussa ja käsissä neopreenihanskat. Hanskat voi pukea vedessäkin, koska ne toimivat märkäpuvun tavoin.

Panen tähän linkin videoon, jonka otin tammikuussa- vain jäsneten käyttöön, ei saa panna laajempaan jakoon. Videoon pääsee tällä linkillä:
http://vimeo.com/11457273
salasana: reskuutus

Tahdista:

Maratonmelojat pääsevät 70 iskuun minuutissa jatkuvana suoritteena. Silloin mela ei saa olla liian pitkä eikä liian painava. Mulla rannikon melonnan tahti oli n. 40 iskua minuutissa.

Hyvä tapa nähdä oman tekniikan toimivuus on tarkkailla kanootin keulaa. Jos keula alkaa heilua sivuttain tai nöykkiä ylös-alas, on tekniikka pielessä. Pitää saada tahti kiihtymään niin, ettei ala heiluttaa kanoottia, se hidastaa ja syö muutenkin vähiä voimia. :)

Jos haluaa mitata matkaa, voi tsekata, kuinka pitkän matkan kannari kulkee joka vedolla. Matka on n. 2,5 metriä kanootista, miehestä ja melasta riippuen. Epun 50 vedon tahdilla nopeus olisi n. 7,5 km/t. Rannikkoa meloessa 40 vedon tahdilla kuljin n. 6 km/t, mikä osuu aika lähelle koko reissun keskiarvoa, mikä oli muistaakseni 5,8 km/t. Vastatuuli ja aallokko tietysti hidastavat menoa, vaikka tahti ei muutu.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

ViestiKirjoittaja StefanEppu Blomqvist » 04 Touko 2010 18:27

Moro
Jep, katsoin videon. Sama tekniikka kuin kaksikkoon mennessä, tätä on harjoiteltu. Onnistuu varmaan magicilläkin ilman liivejä uimahallissa. Mikä kannari siinä videossa oli? näytti huomattavasti pystyreunaisemmalta kuin magic?

Kokeilen sitä melan sitomista poikkipuuhun vielä. Mun beavertaili saattaa jäädä hippasen lyhyeksi siihen juttuun mutta tuli mieleen jospa ottaisin pidemmän kepakon mikä voisi vaikka kuvata sestomispätkää niin saisi tukipisteen hieman kauemmaksi kannarin laidasta ja siten tukevoittaisi kannarin keikkumista. Onko kokemuksia piikistä ylös menoon hajareisin jos saa/pääsee sieltä ryömimään? Soolohan on sen verran kaponen että saattaisi olla mahdollistakin.

Vetomääristä, on ne maratoonarit ihme menijöitä kun aattelee että alle sekunnin vedoilla kykenee pitkäkestoisiin suorituksiin. Jos puolta vaihtaa jää heti 1,5 vetoa jälkeen laskennallisesta arvosta... hmmm... onkohan se edes kivaa? Toisekseen vedon pitää olla tosi lyhyt ja yläkautta heti alas, ehtineekö edes sivulle asti lapaa tuoda.
StefanEppu Blomqvist
Site Admin
 
Viestit: 58
Liittynyt: 05 Joulu 2009 13:46
Paikkakunta: Espoo

Re: Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

ViestiKirjoittaja Janne Janhunen » 04 Touko 2010 22:28

No ainakin Sandpiperillä yritin piikistä uimahallissa, mutta ei onnistu ilman täyttä vesilastia. Jos keula tai perä olisi kantavampi, niin ehkä onnistuisi. Juurikin kapeudesta johtuen koko komeus nousee vain pystyyn ja uppoaa.

Yritin kyllä reunaltakin yhtä heikoin tuloksin.

Taitaa kuvassa olla Bellin Prodigy.
Kuva
Avatar
Janne Janhunen
 
Viestit: 320
Liittynyt: 15 Helmi 2010 09:43
Paikkakunta: Espoo

Re: Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 05 Touko 2010 09:37

Ai-niin,

kuvassa on northwood, mutta porukat nousi pienellä harjoittelulla Merliniinkin.
Liivien päällä on hyvä olla joku sileäpintainen kuorivaate.

Keulasta voisi päästä, jos käyttää reskutuslenkkiä.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Reskuutus soololla? ja vähäsen vetojen määrästä

ViestiKirjoittaja Martti P. » 17 Kesä 2010 17:28

StefanEppu Blomqvist kirjoitti:60iskua/min jaksaa mennä suhteellisen hyvin, aikaa kului kierrokseen 11,30min eli nopeus n.8,3km/h. Ero oli iso kun pudotti iskut 50 lyöntiin/ min, aikaa samaan kierrokseen meni 13min nopeutena siis n. 7,4km/h. (keskinopeuksia siis)


Anteeksi, kun puutun keskusteluun näin pitkän ajan jälkeen, mutta olen vasta äsken alkanut seurata tätä palstaa. Ehkä nämä asiat ovat tällä välin jo tulleet ratkaistuiksi.

Ei kova tempo ole se, mihin ensimmäiseksi pitää pyrkiä. Itse asiassa se on vaihtoehto harvemmalle vetotahdille, jossa käytetään enemmän voimaa. Mutta perustekniikan pitää olla kunnossa, ennenkuin voi yrittää tihentää tahtia.

50 vetoa minuutissa on ihan kelpo tempo, jossa ei vielä pahemmin hengästy, ja jossa voi tarkkailla tekemistään. Jos Magic ei Epun raameilla kulje sillä tahdilla vähintään 8 km/h tuolla ovaalilla, niin veto ei kyllä ole kohdallaan. Veikkaan, ettei se lähde tarpeeksi edestä, vaan enemmänkin kainalosta. Tai on muuten myöhässä, sen pitää alkaa heti kosketuksesta veteen. Tai alkaa kyllä edestä, mutta ilmavetona, joka tulee veteen vasta myöhemmin.

Jos tahtoo tihentää tahtia, niin se käy parhaiten palautusta nopeuttamalla. Varsinainen veto saa tapahtua rauhassa.

Mutta kuten sanoin, ehkä nämä asiat ovat tällä välillä jo selvinneetkin.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05


Paluu KoulutusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron