Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

Melonnan opettelu ja tekniikka/välineviisastelu.

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja tuomas.tuomi » 11 Syys 2013 20:09

.
Viimeksi muokannut tuomas.tuomi päivämäärä 13 Syys 2013 23:44, muokattu yhteensä 1 kerran
tuomas.tuomi
 
Viestit: 71
Liittynyt: 22 Maalis 2010 23:04
Paikkakunta: Helsinki

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja Timo Puomio » 11 Syys 2013 20:46

Martti P kirjoitti: "Piti oikein kaivaa esiin Bill Masonin "Path of the Paddle", kun ei ole tuota kurssitaustaa."

Se on niin retro...! Kirjaan liittyvää DVD:tä voi tilata Kanadan yleisradioyhtiöstä, osoite löytyy ainakin meidän perheen arkistosta. Tuolla kiekolla asiat esitetään niin selkeästi, viipyillen ja välillä maisemia ihaillen, että tällainen luomumelojakin siitä jotain ymmärtää.

- timo -
Timo Puomio
 
Viestit: 10
Liittynyt: 04 Huhti 2011 13:47

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja Weltsu » 11 Syys 2013 22:47

Tämä on tätä! Näennäisesti mitään eroa et hoksaa tekniikassa, mutta tavatessamme kerrotaan ja kokeillaan. Olen vannoutunuut Wanha kajakki kilpameloja. Tästä johtui monien vuosien kielto jopa kumartaa yläkäden painoon... nyt se vie avokanoottia tarvittaessa tehokkaammin ja voimalla. Bil Mason vainaa meloo todella, ja paljon. Filmejä voisi katsoa vaikka kuinka ja sieltä löytyvät kaikki tärkeät elementit. Aina voi sitten vielä tietokonesimulointien kautta hakea jotain optimaalista jne... muta kyllä meillä yhdistyksessä osaavilla on jo aika paljon tietotaitoa. Korostan edelleen, sitä tulossa olevaa syystapaamista. Sitä ei saa missata! MUkaan mahtuu ja välitetään sitä yhdessäoloa ja tietotaitoa.
Weltsu
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja fögö » 12 Syys 2013 00:11

Tuo video, josta löysin itseni, ei kyllä käsitykseni mukaan ole pitch, ainakaan Masonin mukaan. Teen vedon lopuksi nopean pry:n tukemalla melan parrasta vasten. Knifing-J:ssä uitetaan melaa takaa eteen ja samalla ohjataan, mikä on ilman muuta epätehokasta, koska voimaa käytetään menosuuntaa vastaan. Erityisesti kannattaa huomata, että en kurota alakädellä eteenpäin, kuten modernissa vedossa. Voimavaihe on lyhyt. Vartalon liikkeestä syntyvä voima välitetään melaan yläkädellä alakäden toimiessa hankaimena. Voimavaiheen aikana alakäsi liikkuu ehkä 10-20 cm.
-Fögö
fögö
 
Viestit: 42
Liittynyt: 29 Maalis 2010 12:19

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja Martti P. » 12 Syys 2013 12:27

fögö kirjoitti:Tuo video, josta löysin itseni, ei kyllä käsitykseni mukaan ole pitch, ainakaan Masonin mukaan.


Tarkemmin katsoen näin taitaa olla. Mela kääntyy vasta vedon lopussa. Mutta palautuksen alku kyllä muistuttaa knifing-j:tä eli kanadalaista. Palautuksen vastus riippuu siitä, kuinka syvällä melaa vedessä uittaa. Kevyt silpaisu pitkin pintaa riittää monesti, eikä se hidasta enempää kuin korjaaminen yleensäkään, mutta säästää sekä kyynärpäätä että laitaa.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... bN4el2ZrtI

Ylläoleva Tuomaksen kaivama linkki on aika havainnollinen. Siitä näkyy, kuinka melaa käytetään melkein kuin kajakkimelaa, mutta suunta saadaan silti pidetyksi. Erityisen positiivista on tiivis rytmi, vaikka meno muuten onkin verkkaista. Korjaava palautus lähtee heti vedon jatkeena sulavaan knifing-malliin. Ei mitään melan luritteluja toisin kuin takana tulevalla sooloilijalla. Tässä tyylissä yläkäsi ei kyllä pääse pistämään kaikkia tehojaan peliin.

Voi kuvitella, että tässä pohjoismetsien guide, kalaopas, kyyditsee edessään selkänojallisella penkillä istuvaa asiakastaan, sportsia, kohti edessä odottavia apajia. Puuttuu vain piippu hampaista.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja fögö » 25 Syys 2013 19:19

Syystapaamisessa tuli yllättäen tilanne, jossa minun piti näyttää, mistä on yläkäsiasiassa kyse. Kuten usein tällaisissa tapauksissa käy, niin osa asiasta unohtuu sanoa. Unohtunut osa tulee nyt sitten taas kirjallisena. Ja se on tämä: Kun vedon alussa molemmat kädet on kuormitettu ja melassa kiinni ylävartalon ollessa lantiosta hieman eteen taivutettuna, niin varsinainen veto tehdäänkin siten, että vedetään lantio melan viereen. Erityisesti: älä vedä melaa taaksepäin. Kun lantio liikkuu eteenpäin hartialinjan alle, niin se samalla ylävartalo nousee pystyyn. Erityisesti: älä vedä hartialinjaa taakse ja ylös.

Katselijan voi olla vaikea nähdä ero "oikean" ja "väärän" suorituksen välillä, mutta melojalle se on viimeistään nyt selvää. Kokeilkaapa soveltaa ym. mielikuvia seuraavan kerran meloessanne!

-Fögö
fögö
 
Viestit: 42
Liittynyt: 29 Maalis 2010 12:19

Re: Yläkäsi, tuo aiheetta aliarvostettu resurssi

ViestiKirjoittaja Weltsu » 26 Syys 2013 18:05

Todella kiitos sinulle!
Vasta kun meloo paljon ja aina mielessä sinun yläkäsi alakäsi, niin avokanootti ikään kuin liukuu paremmin. Wanhana
koski kilpamelojana oli vaikea myöntä tämän yläkäden ja etenkin vartalon painon vaikutus. Wanhakin koira voi oppia uutta. Tämä on tätä ja mielestäni avokanoottiyhdistyksen yksi tärkeä tarkoittus.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Edellinen

Paluu KoulutusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron