Opaskurssi 2013

Melonnan opettelu ja tekniikka/välineviisastelu.

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja Jaakko Mäkikylä » 01 Syys 2013 20:33

Pari tarkennusta tähän Tiinan juttuun.

Tiina Kujansuu kirjoitti:Suorastaan koomista, että BCU:n avokanoottikurssit rantautuivat Suomeen ilman Avokanoottiyhdistyksen auttavaa kättä.


Tiina, elämää on ollut ennenkin. Avokanoottiyhdistys perustettiin mm. siitä syystä, että Suomeen saataisiin avokanoottimelonnan koulutusta. Yhdistyksen jäsenet Leena Arpiainen, Petri Leinonen, Urpo Piirainen ja minä suoritimme BCU Open Canoe -tutkinnot Level 2 Coach -tasoon. Nurmeksessa ja Englannissa vuosina 2002-03. Petri kävi kurssit Englannissa ja muistaakseni osin Leenakin. Sen jälkeen kukin meistä on tahollaan järjestänyt avokanoottikoulutuksia. Katsoin tuossa, että antamiani avokanoottitodistuksia 2-3 -päiväisistä kursseista on tullut jaettua runsaat 70 kpl. Mm. Linnoinmaan Jukkaa olen kouluttanut inkkarin BCU-alkeisiin useampaan kertaan. Mm. yhden koulutuksen seurauksena Jukka litisti Eskimoiden guiden ja sain sittemmin Eskimoihin elinkautisen porttikiellon.

Ja me olimme vasta BCU:n toinen aalto. Ensimmäiset BCU-kurssit on järjestetty Suomessa jo 80-luvulla.
Sinä Tiina olet innokasta kolmatta aaltoa.

Tiina Kujansuu kirjoitti:Avokanoottimelonnan EPP opaskurssista en ollut koskaan kuullutkaan. Omat kurssini olen buukannut yleensä useita kuukausia ennen ajankohtaa ts. olen saanut niistä tiedon jo edellisenä vuonna!


Tuota kommenttia ihmettelen. Olet Avokanoottiyhdistyksen sihteeri. Sihteerin yksi tehtävä on pitää Melonta- ja Soutuliitto ajan tasalla, että sihteerille tulee liiton tiedotteet. Ja kun tiedote tulee, sihteeri jakaa sitä tarpeen mukaan eteenpäin. En ole minäkään saanut Avokanoottiyhdistyksen kautta yhtään Melonta- Soutuliiton avokanootteihin liittyvää tiedotetta. Jos me emme levitä sanaa kursseista ja saa kursseja täyteen, vika on meidän, ei liiton.

Pitkällä aikavälillä avokanoottimelonnalle ja -yhdistykselle on tärkeää, että olemme aktiivisia Liiton suuntaan. Nyt emme ole olleet. Liiton asenne on, että jos kursseille ei tule porukkaa, niin niitä ei jatkossa järjestetä. Siinä mielessä me olemme sen verran pieni porukka, että meidän pitäisi tukea suomalaista järjestelmää BCU:n sijaan. Kuten Tiina sanoit, sama, mistä oppia saa, kunhan saa. Jos emme saa suomalaista järjestelmää käyntiin, en usko, että BCU on kovin kiinostunut suomalaisesta melonnasta millään välineellä, kun tiukka paikka tulee.
Kuva Jaakko~
Jaakko Mäkikylä | Helsinki | Off-Road Paddler -blogi
Avatar
Jaakko Mäkikylä
 
Viestit: 793
Liittynyt: 07 Joulu 2009 01:57

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 02 Syys 2013 17:33

Niiden kursseilla käydään, jotka niitä järjestävät. Elämä on NYT ja ennen meni jo. Se että on papereita pöytälaatikossa ei ole sama asia kuin kurssin järjestäminen.

Pyysin myös Petri Sutista lähettämään minulle suoraan tiedot kursseista ja retkistään, kuten Jukka Linnonmaakin lähettää omista kursseistaan.

Jos joku teistä saa tietoa puskaradon kautta jostain kiinnostavasta reissusta tai kurssista, niin laittakaa nyt ihmeessä siitä tietoa tänne keskustelupalstalle ja facebookin. Äiti ei tule hoitamaan kaikkia tiedotushommia puolestanne jatkossakaan. Vai mitä Jaakko? :D
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja IS. » 02 Syys 2013 18:49

Muutamia tarkennuksia BCU:n inkkarikursseista Suomessa:

BCU ei tietenkään järjestä Suomessa tai muuallakaan mitään kursseja. BCU:n koulutusjärjestelmän mukaiset, Suomessa järjestetyt kurssit ovat syntyneet ihan suomalaisten melojien mielenkiinnosta ko. kursseja kohtaan. Tämän kiinnostuksen takia Jukalla on ollut mahdollisuus tuoda Suomeen kouluttajia, lähinnä BCU:n Coach L1 ja L2 -kursseja varten. Coach L2:n sivutuoteena tuli BCU:n Open Canoe 3 star -kurssi ja tutkinto, koska se tarvittiin Coach L2:n suorittamiseen. OC 3 star:iin löytyi myös Suomessa asuva BCU-kouluttaja, Chris Thompson.

Chrisin vetämä varsin mainio 3 star kurssi herätti halun saada lisää vastavaa koulutusta ja luonteva jatko BCU:n järjestelmässä on OC 4 star Leader -kurssi. Kun tätä kurssia vetämään saatiin vielä BCU:n inkkarimelonnan ykkösguru Ray Goodwin niin suosio oli taattu: http://paulkirtley.co.uk/2011/ray-goodw ... interview/

Näiden Coach- ja OC-kurssien seurauksena Suomessa on koko joukko (+ muutama Virossa) päteviä vetäjiä perus- ja jatkokurssitasoisille (BCU 1-2 star, EPP1-2) inkkarikursseille. Niistä 18 henkilöstä jotka olivat mukana elokuun 4 star- kurssilla valtaosa oli avokanoottiyhdistyksen ulkopuolelta ja tuskin monikaan olisi ollut kiinnostunut MeSo:n tai jonkun muun suomalaisen tahon järjestämästä avokanoottiopaskurssita. BCU:n inkkarikurssit ovat siis olleet vain plussaa suomalaiselle avokanoottimelonnalle eikä keneltäkään pois.

Täällä on muuten Ray:n kokemuksia ja kuvia Suomesta:
http://www.songofthepaddle.co.uk/forum/ ... in-Finland

Ilkka
IS.
 
Viestit: 51
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:06

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja IS. » 02 Syys 2013 19:12

IS. kirjoitti:Näiden Coach- ja OC-kurssien seurauksena Suomessa on koko joukko (+ muutama Virossa) päteviä vetäjiä perus- ja jatkokurssitasoisille (BCU 1-2 star, EPP1-2) inkkarikursseille.

Siis entisten lisäksi. :-)

Muutenkin avokanoottiyhdistyksen piiristä löytyy taidoiltaan ulkomaisia guruja vastaavia melojia.

Ilkka
IS.
 
Viestit: 51
Liittynyt: 15 Helmi 2010 17:06

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja Tiina Kujansuu » 02 Syys 2013 23:04

IS. kirjoitti:
Muutenkin avokanoottiyhdistyksen piiristä löytyy taidoiltaan ulkomaisia guruja vastaavia melojia.

Ilkka


Tästä olen ehdottomasti samaa mieltä. Mutta useimmat taitavista melojista eivät ole kiinnostuneita pitämään varsinaisia kursseja, vaikka he kyllä ihan mielellään epävirallisesti ja epämuodollisesti osaamistaan muille opettavatkin. Ja hyvä niin. Ei kaikkea muutenkaan kursseilla opita, vaan moni asia tulee opittua retkellä muun toimen ohessa. Mm. se jonouittaminen oli ilmeisti tuntematon tekniikka BCU:n opeille.
Yhteystiedot: Kilonpuisto 2 D 70, 02610 Espoo p.040 868 4017
Avatar
Tiina Kujansuu
 
Viestit: 412
Liittynyt: 17 Huhti 2010 22:25
Paikkakunta: Espoo

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja ripa » 03 Syys 2013 09:18

Tiina Kujansuu kirjoitti:Mm. se jonouittaminen oli ilmeisti tuntematon tekniikka BCU:n opeille.

Tuntematonta varmaan on monelle muullekin opille, sillä se välähti mieleen siellä Kopsujoella.

Ja kurssien pitämisestä. Melonta on mulle VAIN harrastus, vaikkakin vakavampaa laatua, enkä viitsi pilata yhtään siitä saatuja elämyksiä yrittämällä pitää kursseja/saada rahaa. Aina vesillä (ja maissakin) multa voi tulla kyseleen vinkkejä yms. melonnasta (tekniikka, kalusto, reitit, leirijutut) ja hyvin todennäköisesti vastauksia saa. Joskus olen joillekin tainnut tuputtaakin neuvoja, kuten J-vedon tai perälossauksen tärkeydestä, mutta vastaanotto ei aina ole ollut kohdillaan. Ehkä kursseilla, josta maksaa 2-300 € on sitten vastaanottavaisempi, mulle sama.

Nyt olen syystapaamiseen hiukan viritellyt erilaisia harjoitteita sekä virtaavaan että tasaiseen veteen.

P.S. Koskaan en ole yhdellekään melonkurssilla ollut. Eli oppii sitä melomaan ilman kurssejakin, mutta se on varmaan "kivisempi" (joki)taival. Itse asiassa eihän millään kurssilla ehditä kertaamaan liikkeitä ja asioita niin moneen kertaan, että ne todella oppii. Vinkkejä saa, mutta melomaan oppii vain melomalla paljon.
Ripa, OCmeloja
Kuva
ripa
 
Viestit: 149
Liittynyt: 22 Helmi 2010 17:10
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja Weltsu » 04 Syys 2013 23:24

Hyvää keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa! Näin minusta keskustelupalstalla tuleekin olla. Turistaan lisää syystapaamisessa.
Kouluttamisesta/opetuksesta vaihdetaan kokemuksia.
Opin jälleen tänään uutta kuuro-sokealta n. 50 v. naiselta kun hän tahtoi oppia ja meloa avokanootilla... Mikrofoni,eräänlainen induktiosilmukka, kädestä opettaminen ja toistoja.
Palkinto minulle oli hänen hymynsä, positiivinen asenne ja hän oli valehtelematta paras koskaan opettamani ihminen oppimaan keulaperäsimen ja crossin, kuten nimesimme keulamelojan ohjausliikkeet. Osoitus siitä kuinka vajavaisesti aistejamme käytämme. "Tunne veden paine melan lavassa, jos menee kanootin alle, nosta ylös ja käännä yläkättä jne." Kertaakaan ei mela mennyt kanootin alle, harkittu ja heti opittu liikerata onnistui joka kerta.

Kaikilla kursseilla ei ole määrättyä hintaa eikä niillä saavuteta oppiarvoja. Opetettavani kysyi kulujani ja ainakin polttoaineet mitä tuli ajeltua. Tällaista kurssitusta ei voi rahassa mitata. Sain todella parhaan korvauksen. Hänelle uuden harrastuksen jota hän oli toivonut. Kuntoutuskursseilla oli opetettu, että keulameloja ei voi ohjata. Hän vain meloo eteenpäin.
Meidän syystapaamisen aikaan olisi täällä Kuopiossa paraolympiaedustajia, Tie Tähtiin tapahtuma sekä koulutus VAU (vammais urheilun) tarpeisiin. Avokanoottimelonta sopii aivan erinomaisesti tällaiseen toimintaan. Otetaan mukaan suunnitelmiin ja "opaskursseihin".
Jos on mahdollisuus oppia tällaista "opas" toimintaa, niin motivoituneita ja kiitollisia löytyy. Sattui fiksu erityisavustaja kysymään melontaseuralta opetusta ja välineitä.
Opaskurssia tämäkin ja ainakin minulle se oli kantapään kautta opettelua opettamiseen.
Weltsu, Veli-Matti Lehtonen
Weltsu
 
Viestit: 422
Liittynyt: 05 Joulu 2009 21:17

Re: Opaskurssi 2013

ViestiKirjoittaja Janne Janhunen » 10 Syys 2013 20:55

Petri kirjoitti:Euroopassa lienee ainakin kolme rinnakkaista koulutusväylää melonnan osalta eli EPP, BCU ja kotimainen koulutusjärjestelmä (ohjaaja, opas ja kouluttaja). Voi olla muitakin.

Pitkän päälle olisi hyvä, että Euroopassa olisi käytössä vain yksi koulutusjärjestelmä, johon olisi otettu parhaat puolet näistä kaikista tämän hetkisistä järjestelmistä.

Rinnakkaisiin koulutusjärjestelmiin ja niiden antamien pätevyydeksien yhteismitallistamiseen menee tavallaan turhaa vaivaa. Se ei ole myöskään Euroopassa tapahtuvan melontamatkailun etu.

Ehkäpä MeSo voisi ajaa tätä asiaa eteenpäin sopivissa kansainvälisissä foorumeissa?


MeSo on lähtenyt erittäin voimakkaasti panostamaan tähän EPP systeemiin. Vanhat kanoottiliiton aikaiset patevyydet päivitetään mahdollisimman sujuvasti EPP pätevyyksiksi. Samoin kuin BCUssa EPPssäkin on erikseen henkilökohtaiset taidot ja "coach" taidot. Eli voit suoritaa EPP1-5 taitokokeita avokanootilla, kajakilla ja koskikajakilla (ja muillakin). Sen lisäksi voit olla ohjaaja, opas tai kouluttaja kaikissa mainituissa lajeissa. Samoin MeSo hyväksyy Kouluttajayhdistyksen ja NILlin "coach" pätevyydet pienellä päivityksellä suoraan EPP pätevyyksiksi.

(Yellow, blue, green, red, black paddle, olishan se komeeta olla mustan vy...melan meloja ;-)
https://docs.google.com/file/d/0B_3TnCJ ... l=en&pli=1

Eivät nämä EPP, BCU, NIL tai Kouluttajayhdistyksen koulutusten sisällöt ja vaatimukset juurikaan käsittääkseni eroa toisistaan.

Tällä hetkellä EPPn suurin ongelma Suomessa lienee se, että meillä ei taida vielä olla Suomessa ketään, joka voisi vastaanottaa EPP3-tason taitokoetta. Katsotaan onko lokakuussa. Kolmen kurssin ja yhden avokanoottitapaamisen jälkeen olen toivottavasti huomattavasti viisaampi tässä asiassa.

Käyn MeSon kanssa jatkuvaa vuoropuhelua EPPn avokanoottipuolen koulutuksesta. MeSossa ollaan hiukan pettyneitä siihen, että sieltä yritettiin avata koulutuksia eturintamassa myös avokanoottipuolelle, mutta kurssi jouduttiin perumaan riittämättömän osallistujamäärän vuoksi. Yritän saada heidät vakuuttuneeksi, että silti kannattaa ensi vuonna yrittää uudestaan. Myöhemmin syksyllä on eri maiden EPP benchmark tapaaminen Tanskassa. Näillä näkymin sinnekin saadaan yhdistyksen edustusta mukaan.
Kuva
Avatar
Janne Janhunen
 
Viestit: 320
Liittynyt: 15 Helmi 2010 09:43
Paikkakunta: Espoo

Edellinen

Paluu KoulutusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron