Inkkari kanootin hankinta

Melonnan opettelu ja tekniikka/välineviisastelu.

Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja Satunnainen meloja » 03 Loka 2013 21:56

Ollaan siis hankkimassa inkkari kanoottia retkeily ja vaellus käyttöön vaihteleville vesille. Käyttöä tulee olemaan niin järvillä kuin joillakin. tarkoitus on myös käyttää kanoottia jonkin verran kalastamiseen. teillä täällä voisi olla vinkkejä hankintaan tai ehkä suosituksia hyväksi havaituista malleista? mad river journey malleja olen vähän tutkinut mutta olisiko vastaavan hinta/painoluokan muita järkeviä vaihtoehtoja? entä materiaali? kanootti joutuu varmasti välillä vähän rujompaankin kohteluun.
Satunnainen meloja
 
Viestit: 10
Liittynyt: 30 Syys 2011 19:51

Re: Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja ripa » 08 Loka 2013 09:41

Tuo retkeily ja vaellus voi sisältää hyvin erityyppistä melontaa. Ilmeisesti haussa on ensimmäinen kanootti, niin silloin suosittelen royalex- tai polyeteenikanoottia niiden kestävyyden ja huolettomuuden johdosta. Yksi asia mikä pitää otta huomioon on kanootin paino. Polyeteeniset painavat ja tuo journey-mallin 40+ kg on paljon. Paino ei vaikuta vain maalla kanootin käsittelyssä vaan myös vedessä kevyempi kanootti "tottelee" paremmin melan vetoja. Jos joutuu kantamaan/siirtämään kanoottia paljon, hommaa ehdottomasti kevyt kanootti. Kanooteissa ikävä kyllä keveys maksaa. Kaksikossa max paino mun mielestä on siinä 35 kg.
Retkikanooteissa pituus vaikuttaa sekä lastitilan määrää että tukevuuteen. Ehkä 16" aloittelijalle minimi ja 17,5" on jo aika pitkä, jos meloskelee pieniä jokia.

Malleista mainittakoon Wenonah-kanooteista Aurora ja Spirit II. Niitä tuo maahan NWI Espoossa. http://www.northwestimport.fi/kanootit.html
Welhonpesä Klaukkalassa tuo nykyisin maahan ainakin Swiftin kanootteja, mutta niiden malleja en ulkoa muista. http://www.welhonpesa.fi/

Täällä palstalla on Royalex materiaalin valmistuksen lopettamisesta on kesskustelukin, mutta ilmeisesti ainakin ensivuonna saa vielä rx-kanootteja. Ja jos nyt on jollain firmalla varastossa, niin kannattaa ostaa pois. Suomi on niin pieni markkina noille valmistajille ja luulen että rx-kanootteja ei välttämätä riitä näille markkinoille.

Niin ja meloista. ÄLÄ OSTA halvimpia muovilapaisia meloja. Itse en ottaisi niitä ilmaiseksikaan. Se 30-50 € lisää per mela kannattaa sijoittaa kohtuulliseen puumelaan tai parempaan muovimelaan (niitäkin on).
Ripa, OCmeloja
Kuva
ripa
 
Viestit: 149
Liittynyt: 22 Helmi 2010 17:10
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja Martti P. » 09 Loka 2013 15:13

ripa kirjoitti:Malleista mainittakoon Wenonah-kanooteista Aurora ja Spirit II.


Nämä mallithan ovat kaksikkokanootteja. Sinun pitääkin miettiä,tuleeko paatti yksin melottavaksi, vai onko tarkoitus meloa myös kaverin kanssa. Kaksikolla voi kyllä meloa yksinkin, jos esimerkiksi meloo etupenkiltä katse perään päin. Silloinkin joutuu useimmiten lisäämään painoa keulaan esimerkiksi vesikanisterilla. Luetteloista äkkipäätään katsellen Welhon myymä Robson Brooks 16 näyttäisi hyvältä vaihtoehdolta, koska siinä etupenkki on aika takana, ja siis soolona mentäessä aika keskellä. Samasta syystä se sietäisi aika painavan etumelojan mukanaolon.

Jos pelkästään sooloilee, niin valikoima on aika laaja. Silloin saa alleen vähän kiikkerämmän välineen, koska runko näissä on selvästi kaksikkoa kapeampi. Ei niillä sentään ihan helposti nurin pääse.

Sitten on olemassa hybridimalleja, joissa on keskipenkki soolomelontaa varten. MInulla on Mad River Malecite, johon olen kovasti tykästynyt. Se toimii hyvin sekä yksikkönä että kaksikkona. Soolona sillä voi mennä vaikka minkälaiseen keliin, ja olen sillä tehnyt monia retkiä esim. Saaristomerellä. Kaksikkona sille sopivat ehkä maltillisemmat kelit. Se on varsin matalalaitainen ja siitä syystä vähemmän tuulelle altis kuin useimmat muut kanootit. Silti yksin meloessa vesi pysyy tehokkaasti poissa kovassakin aallokossa. Koskeen se ei matalan keulansa takia oikein sovellu. Pohja on loiva V, joka on hyvä vakauden kannalta, mutta naarmuttuu helposti kivikoissa.

Muita samankaltaisia ovat Wenonah Solo Plus ja Escapade, joista monella lienee kokemuksia.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja Satunnainen meloja » 09 Loka 2013 21:41

Tarkoitus olisi meloa suurimmaksi osaksi kahdestaan. joskus mahdollisesti jotain pieniä matkoja yksinkin. pituudeltaan toi madriver journey 167 taitaa olla kuitenkin aika simppelin mittainen mutta sekalaiseen käyttöön mutta miten tuo paino? onko 40kg mahottoman painoinen? samaa koko luokkaa saa huomattavasti kevyempänä muissa malleissa mut sit nousee kyllä hintakin aika rajusti. Onko oleellisia eroja tuolla yllä mainitulla ja old town Penobscot 164? paino eroo on 6kg ja joku sentti pituudessa mut onko teillä täällä tietoo onko laaduissa eroja tai muuten oleellisesti jotain erityisen hyvää/huonoa? old townissa on lisänä toinen poikki tuki lähempänä taka melojaa. Lisääköhän kanootin jämäkkyyttä vai onkohan vaan tiellä?
Satunnainen meloja
 
Viestit: 10
Liittynyt: 30 Syys 2011 19:51

Re: Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja Martti P. » 09 Loka 2013 23:20

Aika samankaltaisia ovat päällisin puolin ja laatumerkkejä molemmat. 34 kg on kyllä selvästi parempi paino kuin 40 kg, joten Penobscotia olisin siinä mielessä suosittelemassa. Keveys ja hinta kulkevat käsi kädessä. Penobscotin poikkipuu varmaan lisää tukevuutta, mutta ei se tiellä ole. Siitä päinvastoin on hyötyä, siihen voi ripustaa kaikenlaista käsitavaraa, kuten karttoja, varustelaukkuja tms.

Martti
Martti P.
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15 Huhti 2010 17:05

Re: Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja Satunnainen meloja » 10 Loka 2013 20:34

Tosta royalexista tuli semmonen kysymys mieleen et kestääköhän säilyttåä talven pakkasessa ku jostain luin että saattaa halkeilla tosi kylmässä?
Satunnainen meloja
 
Viestit: 10
Liittynyt: 30 Syys 2011 19:51

Re: Inkkari kanootin hankinta

ViestiKirjoittaja ripa » 11 Loka 2013 09:17

Kyllä se kestää kylmää. Mutta niinkuin kaikki muovit on hauraampaa kovalla pakkasella. Ei kannata mennä 30 ast. pakkasella hakkailemaan lunta pois kanootin päältä. Sitten puulaitaissa royalexeissä on semmoista tapahtunut, kun ei irrota laitapuita rungosta (keula ja perä n. 60 cm matkalta) on tullut pieniä halkeamia muoviin ruuvin kohdalle. Erilaiset lämpölaajenemiset materiaaleilla. Itsellä on noin tapahtunut nyt 24v. ikäiselle kanootille joskus 90-luvun lopulla. Eivät ole melomista haitanneet.
Ripa, OCmeloja
Kuva
ripa
 
Viestit: 149
Liittynyt: 22 Helmi 2010 17:10
Paikkakunta: Mikkeli


Paluu KoulutusPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa