Joutenvesi-Kolovesi (Martti Pesonen 14.7.2005)

Pääosin vanhalta Yahoogroups-palstalta tallennettuja helmiä.

Joutenvesi-Kolovesi (Martti Pesonen 14.7.2005)

ViestiKirjoittaja Janne Pyykkö » 28 Maalis 2010 12:59

Savonlinnasta luoteeseen Haukiveden pohjoispuolella Saimaa sokkeloituu saaristoiseksi labyrintiksi nimeltä Joutenvesi. Sieltä johtaa myös yhteys Koloveden kansallispuistoon, jossa sokkelot jatkuvat. Alueen pohjoispäähän laskevat Heinäveden reitin vedet Pilpan kanavan kautta.
 
Olin jo pitempään suunnitellut lähteä tutkimaan tuota labyrinttiä, joka kartalla näytti kiinnostavalta. Juhannuksen alusviikolla retki toteutui. Kaksikkoretki koira mukana, välineenä 18½ jalan MR Typhoon, johon tavaraa mahtuu. Sopiva lähtöpaikka on Oravi, jossa on Oravin Melontakeskus hostellitiloineen, vierasvenesatama ja kauppa-ravintolayhdistelmä Ruukinranta. Paikkaa on kovasti kunnostettu viime vuosina, mm. vierasvenesatama siirretty salmen toiselle puolelle.
 
Seudun vesistä on laadittu Norppareitin vesiretkeilykartta  mittakaavassa 1/100000, johon on merkitty reittisuosituksia, suojasatamia, nähtävyyksiä ja taukopaikkoja. Karttaa saa mm. melontakeskuksesta, ja se on erittäin hyödyllinen, vaikka olisi muitakin karttoja. Kartan lisäksi tarvitaan suunnistustaitoa, muuten päätyy äkkiä johonkin umpiperukkaan. Se näillä vesillä mielenkiintoista onkin.
 
Tarkoitus oli meloa Joutenveden kautta Kolovedelle, kiertää se ja palata toista reittiä takaisin Oraviin. Ja näin tehtiinkin.  Karttaa tutkimalla huomaa pian, että Joutenvedeltä Kolovedelle johtaa vain kaksi väylää. Näennäisesti niitä on useampia, mutta viime hetkellä tuleekin vastaan kantotaival. Päätettiin mennä koko matka vesitse. Tästä seuraa, että matkaan sisältyy muutamia lähes 180 asteen suunnanmuutoksia ja kilometrejä alkaa kertyä. Kahdessa päivässä oltiin sitten keskellä kansallispuistoa ja toiset kaksi päivää kesti tulla sieltä pois. Itse kansallispuistossa on aika paljon rajoitusosia, joihin ei saa vesitsekään mennä, mm. mielenkiintoisia pohjukoita, joten puiston osuus jäi paljolti läpimelonnaksi. Löytyy sieltä kalliomaalauskohdekin, johon on rakennettu kulkusiltoja Astuvansalmen tapaan. Selostustauluja kuitenkaan ei ollut, niin että arvailun varaan jäi, oliko nähnyt kalliomaalauksia vai jotain muuta.
 
Telttailu on kansallispuistossa sallittu vain merkityillä paikoilla. Leiripaikat olivatkin vielä tähän aikaan vuodesta hyvässä ja siistissä kunnossa, puuseetkin paperilla varustettuja. Maasto leiripaikoilla on semmoista, että luonnollista teltan paikkaa ei tahdo löytyä. Sitä varten on rakennettu puisia lavetteja, mutta eihän niille kovin monia telttoja mahdu. Joten kannattaa katsella rantoja, jotka eivät puiston alueeseen kuulu. Mekin löysimme Metsoselän rannalta mainion paikan.
 
Vielä oli hiljaista vesillä. Kolovedellä nähtiin kaksi paria kajakkiyksiköitä sekä yksi kaksikko. Ynnä kolmihenkinen perhe, joka oli liikkeellä Old Townin Discovery 174:llä. Vähän oli holtittoman näköistä meno.
 
Palveluita ei alueella liiemmälti ole. Paluumatkalla Vaaluvirran kautta poikkesimme Säynämön leirikeskuksessa, jossa on mm. kahvio. Mutta emäntä oli jossain kirkonkylällä, niin että kahveja ei saatu. Saatiin sentään vesitäydennystä, kun kanisteri alkoi olla tyhjillään helteen takia. Myöhemmin kuultiin, että kyllä Koloveden vettä voi juodakin.
 
Kelit olivat aurinkoiset. Alkumatkalla vallitsi kyllä kohtalainen vastatuuli, joka muuttui myötäiseksi ensimmäisessä neulansilmäkäännöksessä. Avokanoottia ajatellen pitkiäkin tuuliosuuksia sattuu taipaleelle, vesistö on sen muotoista. Mutta aallokko ei pääse kuitenkaan kasvamaan kovinkaan suureksi niillä pyyhkäisymatkoilla. Joten suosittelen näitä vesiä kokeneille suunnistustaitoisille inkkarimelojille.
 
Meillä matka kesti neljä täyttä päivää. Matkaa kertyi 101 km. Jos haluaa tarkemmin tutkia paikkoja, tarvitaan lisäpäiviä. Norppia ei näkynyt, mutta Joutenveden nimikkolintuja joutsenia kylläkin. Aika kesyjäkin jotkut.
 
Oravista voi jatkaa matkaa toiseen suuntaan Haukivedelle Linnansaaren kansallipuistoon. Siellä saa varautua aallokkoonkin, jos lähtee aukeille vesille, mutta suojaistakin löytyy. Oravin melontakeskuksen kanssa voi sopia myös tarvittavista noudoista tai muista kuljetuksista. Haukiveden vastarannalla Rantasalmen  Porosalmessa on myös tukikohdaksi sopiva Lomakeskus Järvisydän.
 
Kesäterveisin Martti

--------------------

Tähän Koloveden juttuun täydennyksenä sen verran, että tuo mainitsemani Metsoselän leiripaikka sijaitsee nipukassa, joka on punaisen koordinaatiston pisteessä 0596000;6902800. Norppareitin kartalta löytyvien virallisten leiripaikkojen lisäksi rakenteilla oli uusi sellainen Lapinselän koillisrannalla pisteessä 0596654;6907458. Nyt varmaan jo valmiina. Norppareitin kartta on muuten hyvä, mutta siitä puuttuvat mm. saarten ja selkien nimet. Kuten myös kaikkinaiset koordinaatit.
 
Tässä mainittu kohde on siitä erikoinen Saimaan alueella, että se sijaitsee kokonaisuudessaan yhdellä karttalehdellä, N:o 4212 Savonranta. Vanhalta 1/100000 karttalehdeltä kopioituna tai skannattuna se jopa mahtuu A4-kokoiselle paperille. Hyväsalmen silta Pyylinsaaren eteläpäässä sijaitsee keskeisesti Koloveteen ja Joutenveteen nähden, jos sillä tiedolla on jotain käyttöä. Sieltä ainakin pääsee hyvin vesille.
 
Martti
Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Avatar
Janne Pyykkö
 
Viestit: 336
Liittynyt: 05 Maalis 2010 19:25
Paikkakunta: Espoo

Paluu Vanhoja juttujaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron